ТЕТЕВЕН - зеления град на България!

17 Дек 2010
1432 times


ТЕТЕВЕН - 42.917 N, 24.267 E
Надм. височина: 412 m
Население: 11 779
Пощ. код: 5700
Тел. код: 0678

Община Тетевен е разположена в Ловешка област – Северен централен район. Общината граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област. Това са общините –  Ябланица, Луковит, Угърчин и Троян от Ловешка област; Карлово от Пловдивска област и Антон, Пирдоп, Златица, Етрополе и Правец от Софийска област. Макар и да граничи пряко с общините Карлово, Антон, Златица и Пирдоп, практически с тези общини не съществуват преки транспортни връзки и няма възможност за непосредствен обмен на пътуващи хора и стоки. Традиционни и добре развити са връзките и обмена с общините Правец, Ябланица, Угърчин и Троян. През тези общини се осъществяват връзките с Областния център Ловеч, столицата и важни републикански транспортни артерии като автомагистрала “Хемус” и първокласния път Е772.Територията на общината е 696 975 дка или около 697 кв. км., което представлява 16,86 % от територията на Ловешка област (4 132 кв. км.)

По територия тя е на трето място в областта след община Ловеч - 946 км. и община Троян - 892 км. Тя е по-голяма по територия от средния показател за площта на българската община – 424 км. По население община Тетевен е по-малка от средната българска община. В резултат на миграцията и отрицателния прираст населението на общината е най-малко на брой през последните 15 години – 23919. Тя е и сравнително  рядко населена.  По данни на НСИ за периода от 2000 година насам в рамките на цялата страна се наблюдава спад на населението. Тази тенденция е валидна както за Ловешка област като цяло, за всички нейни общини и в частност за Тетевенска община. Относително еднакъв е процентът на намаление на населението в общините на Ловешка област като варира между 8.5% и 9.4%. За тетевенска община този процент е 9.5.

Община Тетевен включва 13 населени места. Административен център е град Тетевен. Останалите населени места са селата Бабинци, Български Извор, Васильово, Галата, Глогово, Гложене, Голям Извор, Градежница, Дивчово, Малка Желязна, Рибарица и Черни Вит. Териториално населението на тетевенска община е неравномерно разпределено. Около 89% от него живее в северната половина на общината, където са съсредоточени по-големите села и град Тетевен. Общината е с ниска степен на урбанизация.

Тетевен е град с традиции в духовната култура.
За ден на Тетевен е обявен 1 ноември - Това е деня, в който Тетевен добива свободата си от османско иго през 1877 година. 
По-значими прояви, на които Тетевен е домакин, са:
Националният детски фолклорен събор, сложил своето начало през 1993 г.
Международен шахматен фестивал – през настоящата 2009 година през м.август  предстои неговото 24-то издание;
- Конкурс-надпяване на името на народната певица Лалка Павлова – датира от 1990 година. Периодичност – на пет години. Последното проявление премина през 2005 година, като Фестивал на северняшката песен.
Ежегодният Общински събор на народното творчество в Черни Вит, дало началото на Пътуващ фолклорен празник в границите “От Тимок до Вита” със смяна на домакинството и запазване правото на инициатора да продължи.
Ежегодна промишлена изложба “Произведено в Тетевен” 24-25 май

Last modified on Сряда, 22 Декември 2010 08:18
Rate this item
(0 votes)
More in this category: « География

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню