В Рибарица бе отбелязана 108-та годишнина от Независимостта на България и 173 години от рождението на Георги Бенковски Featured

22 Сеп 2016
1756 times

Днес в местността „Костина“, Рибарица, тържествено бе отбелязана 108-та годишнина от Независимостта на България и 173 години от рождението на Георги Бенковски. Събитието е по инициатива на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – Тетевен и кметство Рибарица, а на него присъстваха – зам.-кметът на община Тетевен Борис Врабевски, председателят на Общинския съвет Мария Стойчева, общински съветници, СОСЗР – Ловеч, Троян и Варна, жители и гости на курорта.

Присъстващите бяха приветствани от председателя на СОСЗР – Тетевен - майор/о.р/ Благовест Пандурски и от председателя на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, която бе удостоена и със значка на СОСЗР – Тетевен, поради заслугите й. Последва рецитал на децата от училище „Георги Бенковски“ – с. Рибарица и поднасяне на цветя и венци пред паметника на големия български революционер Георги Бенковски.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен е за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

На 21.09.2016г. се навършиха  и 173 г. от рождението на апостола на българските национални борби и на Априлското въстание Георги Бенковски. Водачът на Хвърковатата чета е роден в Копривщица с името Гаврил Груев Хлътев. Приемайки името Георги Бенковски, слага началото на революционната си дейност, посветена на свободата на България. Георги Бенковски оставя светла диря в национално-освободителните борби на България и името му се нарежда до най-великите българи в българската история.

Честит празник!

Last modified on Четвъртък, 22 Септември 2016 11:10
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню