Националният военноисторически музей получи оригинално знаме от Априлското въстание Featured

29 Сеп 2016
1926 times

От 30 септември до 2 октомври то ще бъде изложено в НВИМ

 

На церемония в Черни Вит жителите на селото дариха оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание на Националния военноисторически музей.  В следващите 3 дни, от 30 септември до 2 октомври включително то ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят.

Председателят на  читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ г-н Илиян Христов  заяви, че е решено знамето да бъде дарено на Националния военноисторически музей, за да може да се съхрани и да го видят повече хора, дори внуците на нашите правнуци.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, благодари на жителите на село Черни Вит и наблегна на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно, пазено 140 години и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции на музея – „Знамена“. Тя изрази своята благодарност с думите: „Не всеки ден един директор на музей получава оригинал и то символ на саможертвата на участниците в Априлската епопея, осветили пътя към свободата“. Доц. Пенкова връчи дарителския знак на музея и свидетелство на читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“, а на кмета на с. Черни Вит – почетния знак на музея. Като преклонение пред грижата, която жителите на село Черни Вит са полагали за знамето, екипът на НВИМ от името на Българската федерация на любителите на историческото оръжие, връчи на селото бюст на Георги Бенковски на скулптура Делчо Пъков. „Вярвам, че този бюст ще бъде достоен експонат в музея на читалището и място, където да се прекланяте пред паметта на Бенковски, който има безспорно голяма роля за създаването на 12-те знамена, едно от които днес ние получаваме“, завърши директорът на НВИМ.

Знаме № 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическо дружество „Китка“. С дарението знамената, които НВИМ съхранява, стават три - № 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11.

През есента на 1976г. в хралупесто буково дърво, в м. Превлаката, трима бивши жители на с. Черни Вит откриват част от знамената на Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Те са Павел Стоев, Вутьо Белов и Дочо Белов.

Павел Стоев, понеже обичал оръжието взема намерените фишеци. Вутьо Белов взема голямото сърмено знаме от една страна с големи букви „Свобода или смърт”, а от другата страна с лъв. Знамето е виждано няколко години по-късно и след това е изчезнало незнайно къде.

Дочо Белов взема трите по-малки знамена. След години синът му Марин Дочев Белов дарява тези знамена. Знаме № 4 е дарено на Училището в с. Черни Вит. През 1956г. управата на с. Черни Вит решава и дарява същото в знак на уважение към родния град на Георги Бенковски в музея в гр. Копривщица. Знаме № 6 е дарено в музея в гр. Тетевен. Знаме № 9 е дарено в читалището в с. Черни Вит, където е съхранявано до днес.

 

Last modified on Четвъртък, 29 Септември 2016 13:51
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню