Трифон Зарезан в село Голям извор Featured

14 Фев 2017
4448 times

На 14.02.2017г. в с. Голям извор, пред читалище "Найден Григоров" - жители и гости на селото отпразнуваха Деня на лозаря - Трифон Зарезан. Празникът в чест на Свети Трифон е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

Празникът бе организиран от кметство – с.Голям извор и кметът Илиян Маринов, а негови специални гости бяха - кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева и селекционерът на Националния отбор по футбол Петър Хубчев.

По традиция бе извършен ритуалът по „зарязване“ на лозята, за да има по-голяма и хубава реколта през годината. След това се проведе и конкурс за „Най - добър винар 2017г.”, в който се включиха 11 участници с домашно произведено вино, като  специална комисия трябваше да определи кое е най-хубаво. Веселото настроение по време на дегустацията поддържаше - Етрополската духова музика, а за присъстващите беше осигурена топла скара и вино. След дълги анализи, журито все пак реши да присъди първото място на Илиян Маринов, веднага след него в класацията за най-добър домашен винар се наредиха - Пламен Петков и Георги Григоров. Кметът на Тетевен връчи грамотите и подаръците на победителите.

Last modified on Вторник, 14 Февруари 2017 15:40
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню