В Черни Вит отбелязаха 141-та годишнина от гибелта на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски Featured

19 Юни 2017
1534 times

На 17.06.2017г. в местността „Десеткар“ /село Черни Вит/ се проведе възпоменателно честване по случай 141-та годишнина от героичната гибел на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски. Всяка година на това място Кметството организира възпоменателно честваме и почита с едноминутно мълчание саможертвата на героите.

„В нашия летопис има страници, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост. В нашата славна история има много примери на духовно величие и патриотична саможертва. Споменът за тези велики моменти ни дава самочувствие и осмисля през вековете нашата национална идентичност. Той поддържа нашия дух и ни дава сили да преодоляваме възникващите по пътя трудности. Да ги преодоляваме единствено с мисълта и грижата  за доброто на нашето общество и на нашите деца, за доброто на днешна и бъдеща Майка България“, отбеляза в своето слово кметът на Черни Вит - инж. Цветослава Христова.

Мероприятието бе уважено от зам.-кмета на Община Тетевен – Тони Стоев, кметовете на с. Гложене - Милчо Милчев и с. Дивчовото - Стоян Стоянов, от жители и гости на Черни Вит. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите Ботеви четници, след което самодейците от НЧ „Христо Смирненски 1925г.“ и Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха събитията от историческата 1876г.

Честванията на двамата четника започват през 1938 година и всяка година стотици поклонници отдават почит пред гибелта на героите. Историята помни още, че през далечната 1927 г. ученици отиват за първи път на поклонение на паметния кръст, а през 1936 година общественици обмислят идея за честванията в местността „Десеткар”. През 1939 година се създава Комитет „Бенковска пещера” , който събира средства за изграждане на паметник и проучва историята на убийството.

А историческите факти говорят, че след убийството на Ботев, четата се разделя и 50-ина души тръгват с военния командир на четата Никола Войновски. При тежки боеве в Етрополския Балкан Войновски е ранен и заедно с Илия Пандурски трябва да се укрият в Гложене. Там попадат на Нейо Николов - Брусненина, който ги предава. Главите на двамата са набучени на кол, а телата са погребани от три тетевенски жени. Едни от вечните български майки – Пенка Дикова, Драгана Стоянова и Елка Маринова от местните махали оплакали обезглавените тела на двамата герои и по християнски ги погребали. Обикновен кръст отбелязал лобното място, а години по-късно местният жител Стоян Стоянов посадил столетната вече липа до първия паметен кръст. Черновитският Балкан е лобно място на още шест Ботеви четници.

Last modified on Понеделник, 19 Юни 2017 11:15
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню