Община Тетевен и РСО „Централна Стара планина” реализираха успешно проект насочен към младите хора Featured

09 Окт 2017
1858 times

rso proekt baner

 

На 6 октомври 2017 г. в Община Тетевен се проведе последната дейност по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”. В заседателната зала на ОбС – Тетевен се състоя работна среща за обмен на добри практики и създаване на Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта, а в нея взеха участие представители на Общините: Тетевен, Априлци, Габрово, Ловеч, Елена, Луковит, Дряново, Антоново, Летница,Трявна, НЧ „Христо Ботев - 1929“ – с. Малък извор, Областен малдежки съвет Ловеч и експерти от Областна администрация Ловеч.

На събитието присъстваха и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, изпълнителният директор на РСО „Централна Стара планина” – Мариела Петрова, директори на училища, ученици и др.

Валентина Николаева - директор на дирекция "Специализирана администрация", Петя Вълова – секретар на Общински консултативен съвет по въпросите на младежта и Деница Христова – мл. експерт "Околна среда" – представиха както дейностите по самия проект, така и инициативите на Младежкия консултативен съвет, който е колективен, постоянно действащ обществен консултативен орган към кмета на Община Тетевен.

След това бяха представени още няколко презентации и кратки видео материали, от страна на останалите общини, в които можеха да се видят добри практики и креативни идеи в работата с деца и подрастващи. Всичко това бе подложено на дискусия, от която бяха извлечени редица позитиви, като същевременно се коментира и възможността за създаване на Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта. Присъстващите се обединиха около тезата, че такава мрежа трябва да съществува, а чрез нея членуващите общини да си оказват взаимопомощ, да организират заедно събития, да обсъждат въпроси и възможности и т.н.

След работната среща участниците посетиха екопътека – „Под пръските на водопада“, където се насладиха на естествената природна красота и видяха нагледно един от почистените по проекта туристически маршрути.

На следващия ден в курорта Рибарица – хотел „Света Екатерина“ се проведе заключителната пресконференция по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”. Накратко бе представена целта на проекта, извършените дейности и ползите от тях. Отново бе разисквана темата за  Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта, като остана да бъдат премислени дребни детайли по структурата и организацията й. Очаква се тя да стане факт в близките месеци. Накрая последваха няколко кратки видео материала за Тетевен и красотите на цялата община, след което бе сложен край на мероприятието.

„Общо бъдеще чрез образование за развитие” имаше за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи, използващи методиката DEAR („Обучение за развитие и повишаване на познанието”). Предвидените по проекта дейности насърчиха младежи на възраст от 15 до 29 години от Тетевен и селата Рибарица, Черни Вит и Голям извор да се включат с доброволен труд в обществения живот и да бъдат отговорни към своето бъдеще, като участват във формирането на младежките политики на местно ниво.

Проектът е на стойност 4 940 евро и се изпълни съвместно от РСО „Централна Стара планина” и Община Тетевен. Собственият принос в размер на 750 евро е осигурен от Община Тетевен. 

Last modified on Понеделник, 09 Октомври 2017 17:42
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню