Тетевен отбеляза 200 години от рождението на хаджи Станьо Врабевски Featured

30 Окт 2017
621 times

В запазените документи, спомени и изследвания за нашия най-тачен и обичан национален герой - Апостола на Свободата Васил Левски, се споменават редица имена на негови близки и верни сподвижници. Сред тях срещаме повече или по-малко известни, а често и почти забравени личности. Един от тези някога известни, а днес недостатъчно познати възрожденски българи, е видният тетевенски първенец, търговец и предприемач хаджи Станьо х. Станчев Врабевски. Несъмнено ярка, понякога противоречиво представяна фигура на човек от водещия социален слой във възрожденското българско общество. Хаджи Станьо по оригинален и автентичен начин олицетворява националната енергия, отприщена от идеите и дейността на Левски.

На 30 октомври в град Тетевен бяха отбелязани 200 години от рождението на бележития общественик и съратник на Васил Левски - хаджи Станьо Врабевски. Събитието започна в църквата „Св. Всех Святих", където се отслужи панихида в памет на хаджията, а след това се проведе научна сесия в заседателната зала на Общината. Мероприятието е съвместна инициатива между Община Тетевен и Фондация „Българска памет“ в лицето на д-р Милен Врабевски – пряк наследник на хаджи Станьо Врабевски и председател на фондацията. Преди да започне сесията приветствия отправиха д-р Врабевски, кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и зам.-кметът Борис Врабевски, който също е потомък на хаджията.

В сесията взеха участие специално поканените лектори - проф. д-р Пламен Павлов - ВТУ" Св. Св. Кирил и Методий" и проф. д-р Пламен Митев - СУ "Св Климент Охридски". Те представиха пред присъстващите подробна информация за живота и делото на големия тетевенец. Спряха се на интересни случки и факти от миналото, произхода, родното място и ранните години на х. Станьо Врабевски. Също така бе обърнато внимание неговата роля като обществен деец, търговец и предприемач, както и на неговия път в революционното движение, който и до днес остава недостатъчно оценен. Други интересни теми, които се засегнаха, бяха за изключително тежкото му наказание – доживотно заточение в Диарбекир, посещенията на Васил Левски в Тетевен, изграждането на революционните комитет в Тетевенския край, Арабаконашкия обир и др.

Събитието предизвика интереса на множество посетители, сред които бяха: председателят на ОбС - Тетевен – Мария Стойчева, потомци на х. Станьо, учители и ученици, общественици, жители и гости на град Тетевен. На тържествената церемония бе представена и книгата посветена на видния тетевенски революционер, а автори на изследването, по инициатива на Фондация Българска Памет, са именно двамата професори - Пламен Павлов и Пламен Митев. В края на научната сесия д-р Милен Врабевски изказа своите благодарности към кмета и зам.-кмета на Община Тетевен за добрата съвместна работа, довела до осъществяването на прекрасната инициатива.

Last modified on Вторник, 31 Октомври 2017 07:21
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Отчети

Последно добавени

За региона

  Меню