Баба Марта посети Община Тетевен Featured

01 Мар 2018
1191 times

Днес, 1-ви март, Баба Марта посети Община Тетевен и отправи пожелания за здраве, дълголетие и много щастливи мигове. Тя се срещна с кмета д-р Мадлена Бояджиева и я закичи с мартеница, както повелява обичая. Баба Марта си водеше специални придружителки, които да и помагат. Те зарадваха всички със своите литературни изпълнения по случай празника.

Първи март бе отбелязан и в НУ „Хаджи Генчо“, където се състоя специално подготвена програма, организирана от училището и НЧ „Съгласие 1869 г.“ - гр. Тетевен. Малки и големи ученици рецитираха стихотворения и пяха песнички на специалния им гост – самата Баба Марта. Тя им разказа интересни факти около празника и традициите свързани с него, след което зададе своите въпроси и раздаде на всички малчугани по една мартеница. Събитието бе уважено от кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Всяка година на 1-ви март българите честват един от най-тачените празници, а именно – празникът на Баба Марта. В българските традиции той е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски и елински обичаи.

Last modified on Четвъртък, 01 Март 2018 11:58
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню