В Черни Вит отбелязаха 145-та годишнина от гибелта на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски Featured

12 Юни 2021
356 times

На 12 юни в местността „Десеткар“ /село Черни Вит/ се проведе възпоменателно честване по случай 145-та годишнина от героичната гибел на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски. Събитието се организира всяка година на това място от кметство Черни Вит и НЧ ,,Христо Смирненски 1925 г.“.

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева приветства присъстващите и изнесе слово, а след нея това направиха кметът на Черни Вит – г-жа Цветослава Христова и председателят на ОбС-Тетевен – г-жа Мария Стойчева.

Да се преклонят пред безсмъртието на българския непреклонен дух бяха общински съветници от ОбС - Тетевен, жители и гости на с.Черни Вит

Всички отдадоха почит към саможертвата на героите с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя. След това участници от клуб „Традиция“ пресъздадоха последните мигове от живота на капитан Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски, с „жива“ картина.

Историята се знае от местните хора и се предава от уста на уста: „След убийството на Ботев, четата се разделя и 50-ина души тръгват с военния командир на четата Никола Войновски. При тежки боеве в Етрополския Балкан той е ранен и заедно с Илия Пандурски трябва да се укрият в Гложене. Там попадат на Нейо Николов - Брусненина, който ги предава. Главите на двамата са набучени на кол, а телата са погребани от три тетевенски жени. Едни от вечните български майки – Пенка Дикова, Драгана Стоянова и Елка Маринова от местните махали оплакали обезглавените тела на двамата герои и по християнски ги погребали.

 

Last modified on Събота, 12 Юни 2021 12:38
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню