Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 1-ви ноември - Празник на град Тетевен и Ден на народните будители Featured

01 Ное 2021
170 times

Уважаеми съграждани,

Щастлива съм, че имам честта да ви приветствам с празника на Тетевен - 1-ви ноември. Ден, който през годините се утвърди като традиция, символ на духовните устои на нашия град.

1-ви ноември за нас – тетевенци, винаги е бил двоен празник – Денят на освобождението ни от османско владичество и Денят на народните будители.

Днес празнуваме възкресението на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството.

Освобождението ни не е случаен акт, то е поредица от събития, в които храбростта, отдадеността, смелостта и най-вече саможертвата, са счупили тиранските окови и са ни направили свободни хора. Нашите майки и деди са носили саможертвата неотменно в сърцата си през вековете на робство и страдания. Съхранявали са я заедно с надеждата и вярата.

В годините назад градът ни преминава през адски изпитания и понася много болки – той е опожарен и превърнат в пепелище, а хиляди наши съграждани са убити заради вяра и род. Такъв е бил пътят му към възкръсването. Нашите предци извървяват с истинско достойнство своя път, за да ни има нас, за да го има днешния Тетевен – пъстър, обаятелен и красив. Защото тук слънцето грее по-силно, небето е по-близко, въздухът е по-чист, водата по-бистра и студена, а хората по-добри и по-сърдечни. Сгушил се между красивите върхове на Златишко-Тетевенската планина, изпънал се лениво покрай Вита, далеч от пътища и магистрали, Тетевен пази своя възрожденски дух – не показно и демонстративно, а дълбоко в душата си.

Ние, днешните тетевенци, можем да се гордеем, че сме част от великото му и славно битие. Да си спомним с благодарност към предците си и да им подражаваме както в съзидателните усилия, така и във вярата, необходима ни особено много сега.

Днес отбелязваме и Деня на народните будители - празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишното национално Възраждане и освободителните борби. Почитаме паметта на духовните строители на следосвобожденска България.

Днес трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове. Днес всеки уважаващ себе си учител, всеки уважаващ себе си деец на словото е и будител, макар контекстът на днешната епоха да изисква тази будителска дейност да се проявява по коренно различен начин.

Днешният празник, денят на Тетевен, е повод отново да си припомним, че сме силни  само тогава, когато сме заедно и когато с едно сърце и една душа преодоляваме стръмнини и изпитания, теготи и болки.

Днес, следвайки заветите на будните Тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен. Той става все по-красив и привлекателен.

Затова в днешното динамично време, време на предизвикателства е необходимо да вярваме в себе си, да вярваме в децата си и в младите, като им предадем уроците на историята, за да носят в сърцата си гордия български и балканджийски дух.

Скъпи тетевенци,

Бъдете здрави, бъдете отговорни и целеустремени, бъдете единни, бъдете щастливи и носете нашия малък красив град в сърцата си!

 

Честит празник!

 

На многая лета!

Last modified on Понеделник, 01 Ноември 2021 07:05
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню