Тетевен се преклони пред паметта и делото на Сава Младенов Featured

21 Юни 2022
2780 times
На 21 юни се навършиха 146 години от смъртта на героя Сава Младенов. На лобното му място в Тетевен – м. „Козница“, традиционно се проведе възпоменателен митинг. Сред присъстващите бяха Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, която изнесе слово в знак на признателност към делото на революционера; Петя Вълова – секретар на МКБППМН, Любомир Вълков – един от строителите на паметника, инж. Златина Каталиева – директор на НПГГСД ,,Сава Младенов“, учители, ученици, жители и гости на града.
Бяха поднесени венци и цветя, след което ученици от НПГГСД ,,Сава Младенов“ – Тетевен пресъздадоха последните часове на войводата, на един достойно изживян живот с нестихващото ехо от думите му: ,,Смъртта пред юнашките очи е нищо!“.
Сава Младенов е роден през 1845 година. Участник в Белградската легия на Раковски от 1867 година. Сподвижник и куриер на Левски, изпълнител на особени поръчки: „... виж Савата да дойде..., ще се плаща на черни души...", ще запише Левски в джобното си тефтерче. От навечерието на качването на кораба Радецки, като един от единадесетте Ботеви четници от Тетевен, е известно неговото прощално писмо: "... Братя, ние вече отиваме в милото ни и драгоценно отечество, дето ни зове гласът на народната ни, да помогнем на отчаяните ни били братя, дето се борят юнашки с нашия тиранин...Дерзост, братя! Българското сърце няма да се уплаши от неприятелския нож! Смъртта пред юнашките очи е нищо!...". Жертва на поредно предателство, убит на 21 юни 1876 година в м. „Козница“ на Тетевенския балкан.
Last modified on Вторник, 21 Юни 2022 13:26
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню