Село Черни Вит отбелязва 109 години от подписването на Указ № 557 от Княз Фердинанд Featured

16 Дек 2023
240 times

На 15 декември Черни Вит отбеляза своя празник - Подписването на Указ № 557 от Княз Фердинанд за обявяването на селото за самостоятелна единица – Община. Тази година се навършват 109 години от историческото събитие.

Честването започна в храм „Успение Богородично” в центъра на селото, където се проведе празнична служба и водосвет за здраве. Специален гост бе зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, който връчи поздравителен адрес от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.

Кметът на с. Черни Вит - инж. Цветослава Христова, поздрави присъстващите и припомни на всички събитията около паметния момент с подписването на Указ №557.

Малко по-късно бе открит и новият парк в селото по проект „Изграждане на зелени площи и кът за отдих в сърцето на с. Черни Вит, община Тетевен“. Той е разработен в рамките на Националната кампания на МОСВ „За чиста околна среда“ на тема „Обичам природата - и аз участвам“. За реализацията му бяха извършени дейности по почистване, озеленяване, зацветяване и засаждане на подходяща растителност на обособен терен в центъра на селото. Оформена е тротоарна алея, изградена е ограда и беседка, монтирани са пейки, както и кошове за отпадъци.

Кметът на Черни Вит – Цветослава Христова, отбеляза, че е изключително радостна и удовлетворена от реализацията на проекта, защото новоизграденият кът за отдих се намира на много атрактивно място и прави впечатление на жителите и гостите на селото. Тя добави, че проектът е част от програмата за развитие на селото, което в последните години се е превърнало в предпочитана туристическа дестинация, а новият парк ще посрещне както нуждите на туристите, така и на местните жители.

Празничният ден завърши столовата на Държавното горско стопанство, където се проведе тържествена част и празничен концерт на самодейците от НЧ „Христо Смирненски 1925“ - с. Черни Вит.

 

Last modified on Събота, 16 Декември 2023 10:40
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню