Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 3-ти март Featured

03 Мар 2024
1107 times
Уважаеми жители на община Тетевен,
Днес отново е 3-ти март – една от най-значимите дата в нашата история. Дата, която слага края на петвековното турско робство, дата, побираща в себе си саможертвата на българския народ и надеждите на българина за свобода, вяра и едно по-добро бъдеще.
 
Всеки българин трябва да носи 3-ти март в сърцето си, да осъзнае постигнатия успех от нашите прадеди и да му отдаде заслужена почит и признателност. Днес ние не можем да направим реална равносметка за цената на истинското освобождение, не можем да си представим мъките и страданията на нашия народ по онова време. Можем единствено да покажем своето уважение към стореното, да пазим спомена и да го предаваме на младото поколение, за да знае историята и ярките личности, които сме имали. Защото днес повече от всякога трябва да се преклоним пред Левски, Бенковски, Ботев, както и пред всички знайни и незнайни български герои, отдали живота и делото си, за да ни има нас, за да я има България.
 
Пътищата към 3-ти март и към нашата свобода останаха белязани със скъпи жертви и с паметници на признателност и слава. Тук е моментът да отбележим, че в тази освободителна война загинаха воини и от други народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, а ние трябва да ги почитаме като свои герои.
 
Трети март слага край на робството и поставя началото на една безгранична радост, която не трае дълго и е помрачена от постулатите на последвалия Берлински договор, разпокъсал целостта на България. Но въпреки всичко, 146 години по-късно ние помним и пазим нашата история, а България я има и ще продължава да я има.
Нека в този ден да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата. Нека си спомним за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И не на последно място, нека бъдем горди, че сме потомци на славен и борбен народ, изпълнен с върховна саможертва, с храбър и непреклонен дух!
 
Честит Национален празник, българи!
 
Да живее България!

 

Last modified on Неделя, 03 Март 2024 06:58
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню