6 септември - Съединението на България

04 Сеп 2012
3859 times

Вероятно не ще да са много тези наши съвременници, които знаят подробности около тази дата от празничния календар на България. За други „Шести септември” е само улица. И съвсем сигурно също малко са тези, които оценяват значимостта на това събитие от края на ХІХ век, седем години след Освобождението на България от османско иго и също толкова от Берлинския конгрес, разкъсал твърдта на Новоосвободена България. 


 

И ако за Освобождението се дават какви ли не оценки като „користни стремежи” и „сфери на влияние”, то Съединението си остава чисто българско политическо завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Съединението е това, което се явява и първата категорична заявка на Нова България за самостоятелно, равноправно участие на всички българи в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че са длъжни да се съобразяват със същата тази Нова България.

Повече от достоен е този празник, защото на 6 септември беше провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор от 1878 година Източна Румелия и Княжество България. Първи опити за реализиране на съединението се предприемат още през 1880 година, последвани от такива през 1884 година, но организиран характер опитите придобиват с учредяването на Българския таен централен революционен комитет в Пловдив през февруари на 1885 година.

През нощта срещу 6 септември правителството и губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич са отстранени. Последващи  мерки са обяввяването на всеобща мобилизация в очакване противостоянието на Турция. Опасенията се оправдават, но нападението идва не от Турция, а от Сърбия. Две седмици - между 2 и 16 ноември продължава войната между България и Сърбия, по- известна като Сръбско-българската война от 1885 година, или друго едно популярно название - „войната на генералите срещу капитаните”. Защото Русия не приема Съединението и изтегля своите офицери от България. Две седмици, изпълнени с недостижимо коти от героизъм при Сливница и Драгоман, където сръбските войски са спрени.

Тази победа има небивали последици, защото тя доведе до споразумението между България и Турция на 20 януари 1886 година, мирният договор между България и Сърбия от 3 март същата година и актът от Топхане с дата 5 април, приел окончателно Съединението със съгласието на Великите сили.

Ето това е 6 септември за България. Един празник, реабилитиращ българското достойнство, реабилитирано без подбудители и защитници, но защитено със самочувствие, жертвоготовност и героизъм. Защото една илюстрация за героичния тридневен поход от турската до сръбската граница, изморени, изпокъсани, премръзнали, но готови на всичко за отстояването на този значим за първите години на Нова България акт - 6 септември.

Поклон и слава!

Last modified on Четвъртък, 06 Септември 2012 06:07
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню