Oбщините Етрополе, Правец и Тетевен с участие в туристически форум във Варна

07 Окт 2013
2662 times

Във връзка с реализирането на проект „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина – развитие на регионален туристически продукт на общините Етрополе, Правец и Тетевен”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, представители на общините Етрополе, Правец и Тетевен взеха участие в шестия по рода си ЧЕРНОМОРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ в град Варна, който се проведе от 2-ри до 4-ти октомври в Гранд хотел „Димят” под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и кмета на Община Варна Иван Портних. Проектът е на стойност 499 914 лв.

и цели:

 

$1-         повишаване на регионалния туристически потенциал за развитие и маркетинг на устойчиви и разнообразни, специфични за региона на общините Етрополе-Правец-Тетевен туристически продукти;

$1-         повишаване на пазарното разнообразие и по-ефективно ползване на туристическия потенциал във вътрешността на страната;

$1-         подобряване на маркетинга и нивото на информираност в полето на туризма;

$1-         увеличаване броя на посетителите и продължителността на техния престой на територията на трите общини.

     Темата на тазгодишния форум беше „Еко туризмът – нашето зелено бъдеще”. Организатори на събитието са Варненска туристическа камара, община Варна и Министерство на икономиката и енергетиката с участието на Сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток”, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Варненска асоциация на туристическите агенции, Съюз на екскурзоводите в България, Икономически университет Варна и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.

     Официални гости на събитието бяха заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „туризъм” Бранимир Ботев, Председателят на Варненска туристическа камара проф. д-р Марин Нешков, Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, Заместник-областният управител на Варна Димитър Чутурков и Кметът на Община Варна Иван Портних.

     Официалният старт на форума бе даден от проф. д-р Марин Нешков, който отбеляза, че Черноморският туристически форум вече е традиция и е вписан в културно-туристическия календар на град Варна.

     „Моментните данни показват ръст на туристите от 5,8 %”, посочи заместник-министър Ботев. Очакваният ръст в постъпленията от туризъм е над 3,4% - 3,5 %, което, сравнено с очаквания ръст на икономиката като цяло на страната, означава, че туризмът се развива два пъти по-бързо. Значителен е ръстът на руските туристи - над 15,5 %. „При това този ръст се отчита на база издадени визи и на входящ контрол, а голяма част от руските граждани, посещаващи България, имат шенгенски визи, мнозина от тях имат и собственост в България, така че системата не би могла да ги отчита”, поясни Бранимир Ботев.

     Кметът на община Варна Иван Портних приветства всички участници с думите „Изключително съм удовлетворен от факта, че Варна отново е домакин на поредното шесто издание на Черноморския туристически форум. Потенциалът на морската столица в сферата на туризма е голям и може да бъде развиван още по-активно. И тъй като мотото на проявата тази година е еко туризмът, искам да подчертая, че важни акценти в управленската програма на община Варна са подчинени на зелените идеи за развитие и облагородяване на града, на Морската градина, на Аспаруховия парк, както и изграждането на нови зелени зони.“

     Общините Етрополе, Правец и Тетевен представиха своя общ туристически продукт „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина”. Продуктът включва четири туристически пакета – „Религиозен туризъм”, „По следите на апостолите”, „Древни цивилизации” и „Екотуризъм” – и има за цел да популяризира Етрополе, Правец и Тетевен като единна туристическа дестинация.Представителите на трите общини предложиха богат асортимент от каталози, карти, имиджови брошури на няколко езика и триизмерни картички. Щандът предизвика голям интерес и бе посетен от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, Кмета на Община Варна Иван Портних, Председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, български и руски туристи.

 

Статията може да изтеглите тук.

Last modified on Понеделник, 07 Октомври 2013 11:31
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню