Oбщините Етрополе, Правец и Тетевен участваха в международно туристическо изложение в Пампорово

21 Окт 2013
2537 times

В изпълнение на проект „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина – развитие на регионален туристически продукт на общините Етрополе, Правец и Тетевен”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, представители на общините Етрополе, Правец и Тетевен взеха участие в X-ТО ЮБИЛЕЙНО МЕЖДУНАРОДНО ТУРИСТИЧЕСКО ИЗЛОЖЕНИЕ „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, превърнало се в традиционно представяне на планинските курорти в навечерието на зимния сезон. Организатори са Регионална Туристическа Асоциация “Родопи” и “Пампорово” АД, съвместно с община Смолян и община Чепеларе.

 

Събитието се проведе в зала „Перелик” в Пампорово, а официални гости при откриването на борсата бяха Владимир Уручев – Евродепутат, инж. Димитър Кръстанов – Областен управител на Смолянска област, Благой Рагин – Председател на БХРА, Николай Мелемов – Кмет на община Смолян, Тодор Бозуков – Кмет на община Чепеларе, инж. Богомил Георгиев – Кмет на община Етрополе, Анелия Генова – директор на дирекция в Министерство на икономиката и енергетиката и други.

Евродепутатът Владимир Уручев и председателят на БХРА Благой Рагин прерязаха лентата и дадоха старта на Десетото юбилейно Международно туристическо изложение.

От името на туристическия бизнес шефът на БХРА се обърна към евродепутата за подкрепа. Молбата му беше да съдейства пред европейските институции за облекчаване на визовия режим за Турция и страните от Общността на независимите държави. Благой Рагин настоя за петгодишни визи, които ще дадат 20 % ръст на туристите за пет години напред, както и 1% от приходите да бъде заделен за външна реклама.

Тази година изложението честваше още една значима годишнина - 80 ГОДИНИ КУРОРТ ПАМПОРОВО. По този повод изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков поздрави присъстващите, благодари на партньорите си и пожела повече успехи в туристическия бранш. „Идеята ни за борсата е да става все по-голяма с множество туроператори и агенции от околните балкански държави”, каза Беляков. Той съобщи, че към момента имат около 20 % ръст на британските туристи  и изключително голям интерес от българските туристи, които са основен пазар за Пампорово. Според него асфалтирания път към Пампорово ще улесни достъпа до курорта и ще привлече повече туристи. „Инвестирахме в система за чип карти, които заменят досегашните с бар код. Системата ще заработи от началото на този зимен сезон и ще облекчи потока от скиори, тъй като няма да е нужно те да вадят картите си, за да бъдат сканирани на лифтовете, а директно с преминаването им системата ще отчита чип картите им.”, заяви още Беляков.

По време на борсата се проведе дискусионна кръгла маса на тема „Новото законодателство в подкрепа на българския туризъм”.

Общините Етрополе, Правец и Тетевен участваха отново със своя общ туристически продукт „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина”. Продуктът включва четири туристически пакета – „Религиозен туризъм”, „По следите на апостолите”, „Древни цивилизации” и „Екотуризъм” – и има за цел да популяризира Етрополе, Правец и Тетевен като единна туристическа дестинация.Представителите на трите общини предложиха богат асортимент от каталози, карти, имиджови брошури на няколко езика и триизмерникартички. Щандът, грижовно подреден, беше посетен от български и чуждестранни гости, официални лица и медии. Кметът на побратимената с Етрополе Община Ферес (Гърция) посети щанда и се запозна подробно с четирите туристически пакета, от които остана очарован.

По време на награждаването Кметът на община Етрополе получи Грамота за принос в развитието на селски и еко-туризъм от Изпълнителния директор на Регионална туристическа асоциация „Родопи” г-н Георги Пампоров. Организаторите на изложението изказаха огромна благодарност към инженер Георгиев, благодарение на когото  поверената му община участва за пореден път в тази туристическа борса.

Следващата борса, в която се предвижда участие по проекта е в Букурещ (Румъния) -  „Targu de turism al Romaniei” TTR. Тя ще се проведе от 14-ти до 17-ти ноември, тази година.

 

 Вижте приложения файл тук.

Last modified on Вторник, 22 Октомври 2013 06:01
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню