Кметът на Тетевен участва в конференция на тема „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието“

27 Фев 2016
1272 times

   Кметът на Oбщина Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС Мария Стойчева и секретарят на общината Цветелина Стоянова взеха участие в провелата се на 26 февруари в Ловеч конференция срещу насилието над жените. Трите дами на ръководни позиции в Oбщина Тетевен, съвместно с ЖГЕРБ – Тетевен и ученици от СОУ „Георги Бенковски“, заявиха своята съпричастност като се запознаха с плашещата статистика, начините за превенция и ролята на институциите в борбата с насилието над жени.

 

     Конференция „Насилието над жените: Да отворим очи и да нарушим мълчанието“ е част от национална кампания срещу насилието над жените, която се проведе в областния град на 25 и 26 февруари. Организатор на кампанията е евродепутатът Мария Габриел в партньорство с  Европейското женско лоби, Комисията за защита от дискриминация, Фондация „Ханс Зайдел“, Фондация „Български център за джендър изследвания“, Фондация „Общество за справедливост“ и Фондация „Асоциация Анимус“.  Инициативата конференцията да се проведе в Ловеч е на областния управител Ирина Митева със съдействието на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

     „Основна цел на кампанията е да привлечем по-силно вниманието към проблема с насилието над жените и България да подпише Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция. Стремежът ми е дебатът, който обединява ангажираните институции и неправителствения сектор, да очертае предизвикателствата и изведе препоръки за по-решителни и ефективни действия за елиминиране на насилието над жените“ - сподели  Мария Габриел, организатор на инициативата, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам. председател на Групата на ЕНП.

     Вниманието към сериозността на този бич за съвременните общества привлече и провелото се на 25 февруари в Ловеч театрално представление на документалния спектакъл „Премълчаното - разказано“, базиран на истинските истории на три жени, пострадали от насилие.

Last modified on Събота, 27 Февруари 2016 14:25
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню