Print this page

Тържествено слово по повод Националния празник на Република България на Кмета на община Тетевен Д-р Мадлена Бояджиева

02 Мар 2016
1412 times

 Уважаеми съграждани,

Трети март на 1878 година. Националният празник на Република България.

Една дата от календара, дълго чакана, хулена, спорна, но паметна. Защото едно е безспорно – тази дата е свързана с надеждите на българина за свобода, оптимизъм и вяра в непреходността на българската държава.

Трети март – тази дата – символ днес е обгърната в мълчание. Защото в този ден се прави равносметка за цената на истинското освобождение. Пътищата към него останаха белязани със скъпи жертви, с паметници на признателност и слава.

 

    

Единствен проходът Шипка отвори врата към победния ход на България.На Шипка и до днес стоят и ни говорят за освобождението - един паметник, един храм и една картина - "На Шипка всичко е спокойно". Те всички са равни пред Историята с жертвата си, макар и различни с приноса си. Там родовата памет във волята на опълчението е най-достойната и чиста страница от историята на бъдещето.

 

Шипка беше върховният жребий, която върна на българския народ откраднатото национално присъствие в световната история и принуди европейските държавници да впишат и коригират своите географски и политически карти с едно забравено име - България.

 

И точно от тази "спокойна Шипка" започна историческото и социалното ни безпокойство за Свободата! Забрава няма да покрие чувството на благодарност на българския народ към руския цар и войнство. Историята не бива само да спомня, а трябва да търси провидение и смисъл. Тогава ще питаме какви витални сили е носил българският народ, че когато му избодоха очите на Беласица, той прогледна със сърцето си. Защото България имаше и има съзнание за бъдеще, бъдеще, което носи името СВОБОДА!

 

Ден на освобождението има, нужна ни е свобода като дух и мисъл, воля и дело, като приложена мъдрост и обречена съдбовност!

 

Честит празник, почитаеми съграждани!

 

Честит празник и на многая лета!

 

Last modified on Сряда, 02 Март 2016 12:25
Rate this item
(0 votes)