Тетевен чества 138 години Свободна България

03 Мар 2016
1788 times

         С празнична служба в храма „Св. Всех Святих“ и панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски войни в нашия град започнаха честванията по повод 138 години от най-светлата за всички българи дата – трети март, денят на Освобождение на България от османско иго. Десетки ученици, граждани и представители на институции се стекоха в празничното утро в двора на църквата, за да изразят с венци и цветя своята признателност и преклонение пред подвига на загиналите за свободата българска. Сред официалните лица на честването бяха зам. областният управител Драгомир Кавалски, председателят на ОбС Мария Стойчева и зам. кметът на Тетевен Борис Врабевски. Начало на празничната програма на пл. „Сава Младенов“ бе поставено с тържествения ритуал по издигане на националния трибагреник. Празнично слово от името на кмета на Тетевен произнесе Борис Врабевски – зам. кмет. Председателят на ОбС г-жа Стойчева приветства тетевенци с думите: „Този ден не може да бъде подвластен на времето, защото всички българи го носим в душата и сърцето си. Вярвам, че и днес, в дни на изпитания и предизвикателства, ще успеем да съхраним възрожденския дух на българина, за да изковем своето достойно място в света и да бъдем редом до другите народи. Вярвам, че няма да пестим сили, за да съхраним българската държавност. Дължим това на нашите предци, но и нашите деца, за да могат и те да продължават свободно да казват „Да живее България!“

 

           Ученици от НУ „Хаджи Генчо“ поднесоха букет от патриотични песни на тетевенци. Празникът продължи под ритъма на българска народна музика в изпълнение на ФФ „Алтън Тетевен“ и чаровните „Тетевенски божурчета“.

         По инициатива на общинското ръководство днес българското знаме се развя от фасадите на административни сгради в Тетевен. Част от почистените от доброволци улични стълбове бяха изрисувани с българския трибагреник – инициативата отново бе вдъхновена от бележитата дата – трети март.

        В историческата местност Костина, с. Рибарица тържествените чествания започнаха в 11.00 часа с панихида и благодарствен молебен. Събитието уважи секретарят на община Тетевен Цветелина Стоянова. Слово за празника произнесе Пенка Ганева – кмет на курортното селище: „Днес прекланяме глави и отдаваме почит пред паметта на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха, проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни граждани на своята държава. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!“ С почетен патрул и тържествен залп членове на регионалния клуб към Национално дружество „Традиция“ почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Last modified on Четвъртък, 03 Март 2016 18:08
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

Последно добавени

За региона

  Меню