Print this page

Тетевен чества 138 години Свободна България

03 Мар 2016
1793 times

         С празнична служба в храма „Св. Всех Святих“ и панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски войни в нашия град започнаха честванията по повод 138 години от най-светлата за всички българи дата – трети март, денят на Освобождение на България от османско иго. Десетки ученици, граждани и представители на институции се стекоха в празничното утро в двора на църквата, за да изразят с венци и цветя своята признателност и преклонение пред подвига на загиналите за свободата българска. Сред официалните лица на честването бяха зам. областният управител Драгомир Кавалски, председателят на ОбС Мария Стойчева и зам. кметът на Тетевен Борис Врабевски. Начало на празничната програма на пл. „Сава Младенов“ бе поставено с тържествения ритуал по издигане на националния трибагреник. Празнично слово от името на кмета на Тетевен произнесе Борис Врабевски – зам. кмет. Председателят на ОбС г-жа Стойчева приветства тетевенци с думите: „Този ден не може да бъде подвластен на времето, защото всички българи го носим в душата и сърцето си. Вярвам, че и днес, в дни на изпитания и предизвикателства, ще успеем да съхраним възрожденския дух на българина, за да изковем своето достойно място в света и да бъдем редом до другите народи. Вярвам, че няма да пестим сили, за да съхраним българската държавност. Дължим това на нашите предци, но и нашите деца, за да могат и те да продължават свободно да казват „Да живее България!“

 

           Ученици от НУ „Хаджи Генчо“ поднесоха букет от патриотични песни на тетевенци. Празникът продължи под ритъма на българска народна музика в изпълнение на ФФ „Алтън Тетевен“ и чаровните „Тетевенски божурчета“.

         По инициатива на общинското ръководство днес българското знаме се развя от фасадите на административни сгради в Тетевен. Част от почистените от доброволци улични стълбове бяха изрисувани с българския трибагреник – инициативата отново бе вдъхновена от бележитата дата – трети март.

        В историческата местност Костина, с. Рибарица тържествените чествания започнаха в 11.00 часа с панихида и благодарствен молебен. Събитието уважи секретарят на община Тетевен Цветелина Стоянова. Слово за празника произнесе Пенка Ганева – кмет на курортното селище: „Днес прекланяме глави и отдаваме почит пред паметта на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха, проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни граждани на своята държава. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!“ С почетен патрул и тържествен залп членове на регионалния клуб към Национално дружество „Традиция“ почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

1.jpg 3.jpg 4.jpg

5.jpg 51.jpg 52.jpg

6.jpg 7.jpg 71.jpg

8.jpg 9.jpg 91.jpg

92.jpg 93.jpg 94.jpg

95.jpg 96.jpg 97.jpg

98.jpg 99.jpg

Last modified on Четвъртък, 03 Март 2016 18:08
Rate this item
(0 votes)