„Пътуване в света на Траян Габровски”

21 Апр 2016
1525 times

Открай време човекът е намирал време и място, за да изрази своето душевно състояние и отношение към другите и света, който го заобикаля. Нашият народ не прави изключение. Неслучайно битува изразът „на чертами и резами”. Защото този способ намира своя израз не само върху скални отломки не само с възможностите на другия нетленен материал, но най- вече на дървото. В това отношение дървото има своето място в почти всички сфери на човешката дейност. То се явява подслон и храна, одежди и оръжие, но и нещо, податливо на обработка и механично въздействие, в резултат на което налице пред нас се явяват творения, които будят размисли, но най- вече възхищение.

     А размислите ни довеждат несъмнено до много въпроси и преди всичко до света на този неизвестен или известен автор, до неговия замисъл, до неговия свят.

     Всички ние се намираме днес пред такава именно изложба „Пътуване в света на Траян Габровски”. Именно пътуване, защото попадаме в душевен лабиринт, мисли, съзерцания и авторови интерпретации на една или друга тема, един свят, който може да бъде свързан и с „татко Карло” и с творенията на „монаха Рафаил”. И несъмнено ще навлезем в един неизбродим свят от сами за себе си неповторими авторови хрумвания и теми, които без съмнение са и впечатляващи, и близки, но изразени през погледа на Траян Габровски. През погледа, казано повърхностно, защото те са преминали през сърцето и ръцете на майстора, за да достигнат до нас в този си завършен вид, в който всяка следваща намеса би навредила.

     Безспорно дървото има душа. Но одухотворена от Траян Габровски, за да станем съпричастни на навлизането в душата на дървото, за да навлезем в неговия свят, да отделим тленното от нетленното, зримото от незримото – свят, който няма начало, но няма и край.

     На добър час! 

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

Последно добавени

За региона

  Меню