Кметът на Тетевен взе участие във възпоменателния митинг в памет на Нейо Крачунов

14 Май 2016
2587 times

На 14 май кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева се поклони пред подвига на чернивитчанина Нейо Крачунов и поднесе цветя на паметника му. Както всяка година през месец май,  и днес жители и гости на Черни Вит почетоха паметта на дядо Нейо, жител на селото от махала Остриля, който през 1876 година помага на Бенковски и неговата чета след погрома на Априлското въстание.

„Със своята саможертва, със своя подвиг Нейо Крачунов дава на нас и на бъдещите поколения урок по история. Един урок по история, който ние не бива да забравяме и който сме длъжни да предадем на нашите деца и внуци. Днес многословието е излишно – необходимо е само да сведем глава и да се поклоним “– каза в словото си д-р Бояджиева.

Председателят на Общински съвет – Тетевен  Мария Стойчева призова всички присъстващи да се запитат до колко примерът на Нейо Крачунов живее в тях - „До колко всеки един от нас би могъл да устои на изкушенията на времето да не предаде приятеля, съседа, Родината си? Нека не обезсмисляме подвига на героите, които дадоха живота си за България и нека помним тяхната саможертва!“  – призова в словото си г-жа Стойчева.

Над 20 самодейци към местното читалище „Христо Смирненски 1925“ и членове на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха бурните исторически събития от май 1876, припомниха на събралите се поклонници за саможертвата на дядо Нейо,  за зверските мъчения, на които е бил подложен и за смелото му хвърляне в буйните води на река Вит, за да остане верен докрай на Войводата, на неговата чета и на България.

 

На събитието присъстваха и 18 деца от Дом за деца, лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови“ , Велико Търново.  „Малко такива места има вече в България, откъдето можем да си отнесем късче от „живата“ история. Поклон, българи от Балкана! – сподели развълнувано г-жа Ганка Григорова, управител на дома за деца.

Събитието се организира от Кметство Черни Вит и НЧ „Христо Смирненски 1925“. На всички участници във възстановка „Нейо Крачунов – укривател на Георги Бенковски“ бяха връчени почетни грамоти от председателя на читалището Илиян Христов.

Last modified on Сряда, 18 Май 2016 06:01
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню