Поставиха паметна плоча на мястото на първото Острилско начално училище

10 Юни 2016
1823 times

По инициатива на  черновитчанина Райко Райков – бивш Началник на Инспектората по образованието Ловеч и с подкрепата на жители на махала Остриля в село Черни Вит се откри паметна плоча на мястото на първото острилско начално училище.

Училището отваря врати в далечната учебна 1919/1920 година в къщата на Никола Неев – Кацаря и прага му прекрачват  повече от 20 ученици. Пръв учител е Янка Георгиева от Горна Джумая, днешният Благоевград. Училището съществува петдесет години, като последен негов учител е Мария Стоянова Василева. Учителката Василева разказа мили спомени за учениците си и имаше честта да открие паметната плоча.

На тържественото откриване присъстваха зам. кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, председателят на Общинския съвет Мария Стойчева. Те, както и кметът на село Черни Вит Цветелина Христова поздравиха инициаторите на събитието и поднесоха венци пред паметната плоча.

В знак на доказателство, че традициите в образованието в селото са живи и до днес, учениците от ОУ „Георги Бенковски“ поздравиха с концерт всички гости на събитието.

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню