На 11 юни 2016 година в местността ‚Десеткар“ в Черни Вит се състоя честване на 140 години от гибелта на двамата Ботеви четници капитан Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски

13 Юни 2016
1485 times

На 11 юни Национално дружество „Традиция” се включи във възстановка на последните минути от живота на двамата Ботеви четници капитан Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски в м. Десеткар, село Черни Вит. Всяка година на това място Кметството организира възпоменателно честваме и почита с едноминутно мълчание саможертвата на героите.

Честванията на двамата четника започват през 1938 година и всяка година стотици поклонници отдават почит пред гибелта на героите. Историята помни още, че през далечната 1927 г. ученици отиват за първи път на поклонение на паметния кръст, а през 1936 година общественици облислят идея за честванията в местността „Десеткар”. През 1939 година се създава Комитет „Бенковска пещера” , който събира средства за изграждане на паметник и проучва историята на убийството.

А историческите факти говорят, че след убийството на Ботев, четата се разделя и 50-ина души тръгват с военния командир на четата Никола Войновски. При тежки боеве в Етрополския Балкан Войновски е ранен и заедно с Илия Пандурски трябва да се укрият в Гложене. Там попадат на Нейо Николов - Брусненина, който ги предава. Главите на двамата са набучени на кол, а телата са погребани от три тетевенски жени. Едни от вечните български майки – Пенка Дикова, Драгана Стоянова и Елка Маринова от местните махали оплакали обезглавените тела на двамата герои и по християнски ги погребали. Обикновен кръст отбелязал лобното място, а години по-късно местният жител Стоян Стоянов посадил столетната вече липа до първия паметен кръст. Черновитския Балкан е лобно място на още шест Ботеви четници.

 

Да почете паметта на героите на Паметника слово поднесе и Мария Стойчева-Председател на Общински съвет Тетевен, както и кметът на село Черни Вит Цветослава Христова. Цветя на признателност бяха поднесени и от името на Кмета на Общината д-р Мадлена Бояджиева, както и от много други кметства и институции.

Last modified on Понеделник, 13 Юни 2016 13:54
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню