В село Голям Извор откриха минерална вода

14 Юни 2016
2298 times

При изключителен интерес с около 100 участника на 11 юни 2016 г. в Голям извор, Тетевенско се проведоха Дни на планинската вода и лечебния туризъм. Жителите на селото бяха запознати от проф. Игнат Игнатов с откритата минерална вода и ползите на водата. Форумът бе открит от зам. кмета Борис Врабевки и кмета на Голям извор Илиян Маринов, Лектори бяха проф. Стоил Караджов, доц. Георги Глухчев, Клуб по екология на Петя Кръстева от Горския техникум, Теди Тодорова и ученици от Гимназията, Николай Димов, шефа на Фопум Образование Юрий Анджекарски, екологът Огнян Димитров, Александър Кундос, инж. Атанас Атанасов. Жителите на селото пожелаха второ събитие. Гостите посетиха Килийното училище и Музея на Левски.

През април, 2016 г. са извършени начални анализи за химичния състав на два извора в с. Голям извор, Тетевенско. Изворите са „Кривина” и „Тулюшевец”. При извор „Кривина” се доказват количества, които са характерни за минералните води на сяра, натрий, хидрокарбонати и флуориди. Електропроводимостта е също характерна за минерални води. При извор „Толюшевец” се доказва по-високо количество сяра, отколкото при извор „Кривина”.
Необходимо е изследване по Наредба No. 14 за за курортните ресурси, курортните местности и курортите. Спектрален и математичен анализ допълнително ще покажат ефектите върху човешкото здраве.

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню