Oбщина Tетевен отбеляза празника на Светия Дух

21 Юни 2016
1251 times

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Църквата го е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез Който ни се дарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота. Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, като всяка година се пада в понеделник.

Община Тетевен отбеляза празника в църквата "Вс. Всех Святих", където всички вярващи се бяха събрали за Божествена света Литургия, която беше уважена лично от кмета на Общината д-р Мадлена Бояджиева, зам. кмета Борис Врабевски, Мария Стойчева – председател на Общинския съвет и част от местната администрация. Свети дух е и патронният празник на читалище „Съгласие“, създадено през 1869г. По този повод бяха поднесени цветя пред паметната плоча на Димитър Петров Ковач - основател, благодетел и почетен председател на Ученолюбивото д-во „Съгласие“ в Тетевен.

Той също така дарява средства за тетевенското градско читалище с цел доставяне на книги, списания и вестници за библиотеката, читалнята и др. Михал Койчев – основоположника на музейната сбирка към читалище „Съгласие“ e бил  учител по естествени науки и човекът, който прави описание на Напрестолния кръст, който е заснет през 1921 г.  Впоследствие следите на реликвата се губят, а през 2015г. в градския исторически музей - Тетевен, сред експонатите е намерено подножие (поставка), за която се смята, че е единно цяло с Напрестолния кръст.

 

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите. В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух, душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята и по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери. За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура - 24 май и Деня на народните будители 1 ноември.

 

Last modified on Сряда, 22 Юни 2016 06:24
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню