Oтбелязваме 140 години от смъртта на големия тетевенец Сава Младенов

21 Юни 2016
1892 times

Днес се навършват 140 години от смъртта на героя Сава  Младенов. На лобното му място, където е издигнат паметник, се проведе възпоменание с участието на ученици от гимназията носеща името му. Събитието беше уважено от г-н Борис Врабевски – зам. кмет на община Тетевен, г-жа Мария Стойчева – председател на Общинския съвет, ръководството на ПГГСД "Сава Младенов" гр. Тетевен, ученици, гости и жители на града.

Бяха поднесени венци и цветя, в знак на почит, след което програмата продължи с пресъздаването на последните часове на войводата. Живата картина върна присъстващите назад във времето, отново на това свята място, където преди 140 год. помръква звездата на Сава Младенов, помръква, но засиява над тетевенския небосклон със собствена светлина.

Сава Младенов е роден преди 170 години между Сава и Варвара, откъдето и получава своето име. Семейството му е особено съчетание от буйната кръв на Младен Ръжанов от Пиротско окръжие и гордата тетевенка Цана Петрова. Тук той израства, учи и формира волния и свободолюбив балканджийски дух, предопределил и неговото бъдещо поведение на непримиримост към порядките на турския феодализъм.

Сава Младенов участва и във Втората българска легия в Белград (1867-1878). Тук се запознава с Васил Левски. Включва се във ВРО и е негов сподвижник и куриер. Изпълнява особени поръчки. За него Васил Левски ще запише в джобното си тефтерче: „... виж Савата да дойде..., ще се плаща на черни души...“. Участва в работата на Тевенското читалище (1869), а заедно с Васил Левски основават Тетевенския частен революционен комитет (1870). След смъртта на Апостола се установява в Румъния. Участва в Априлското въстание (1876) и се включва в Четата на Христо Ботев. Загива след предателство на 21 юни 1876 година в местността „Козница“ на тетевенския балкан. 

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню