История на НЧ “Ариф Дженин - 1961”:

01 Юни 2011
5145 times
През м. април 1961 г. по инициатива на Алдин Асенов Рамчев - Кемаля и други будни млади хора от с. Глогово провеждат учредително събрание и основават читалище в селото. Ал. Рамчев е избран за негов пръв председател. По негово предложение читалището приема името на Ариф Дженин, единственият партизанин от селото, загинал пред 1944 г. край с. Баталия, Софийско.
Първата грижа на читалищното ръководство била да се набави книжен фонд за библиотеката. Провеждат дарителска кампания, на която се отзовават много предприятия, заводи и частни лица. Библиотечната сбирка се попълва с множество книги и албуми. Поради липсата на читалищна сграда, библиотеката е устроена в дома на Щерьо Маринов Атанасов, който става и първият щатен библиотекар. Книгите привличат особено младите хора и те стават редовни читатели и членове на читалището.
Читалищното ръководство започва развитието на културна дейност и провежда вечеринки, седянки, колективни четения и др. Създава се хор за народни песни и танцов състав към читалището, а към училището – театрален куклен състав, с ръководител учителят Ибрахим Чаушев. Сформира се и битов оркестър с народни инструменти, с ръководител Аркади Анкин, положил основите на бъдещия ансамбъл за български народни песни и танци.     
Читалищните формации изнасят множество концерти, а със събраните средства ръковоството закупува литература, народни инструменти, сценични костюми и др.
Още при първата си изява из Глогово, през 1964 г. на ІІ –рия Републикански фестивал в гр. Ловеч, читалищните колективи са отличени с грамоти и парични награди, а читалището - със специална грамота за най-добра читалищна дейност. Насърчени от успеха, самодейните колективи вземат участие във всички общински и окръжни прегледи и се класират на първите места. За тези резултати принос имат  Златка Чаушева, Аркади Анкин, Иглика Анкина, Михаил Зладалиев, Михаил Асенов, Илчо Златев, Симо Ивайлов и редица други.
Подем в дейността на читалище “Ариф Дженин -1961 г.” настъпва  след 1975 г., когато негов председател става Красимир Киров, а за секретар-библиотекар е избрана Фанка Ибришимова.
Натрупаният с годините опит и активна дейност дават своите резултати, множат се успехите на самодейните художествени колективи.
През 1982 г. в прегледа за най-добра читалищна дейност, читалище “Ариф Дженин -1961 г.” се класира на трето място в Ловешки окръг и е удостоено с грамота и парична награда.    
Следващата 1983 г. носи много радост и гордост от спечелените златни и сребърни медали от всички читалищни формации - театрален колектив, битов народен оркестър, женска певческа група и смесен танцов състав в заключителния етап на VІ –тия Републикански фестивал на художествената самодейност. За тези големи успехи особена заслуга имат Стефан Симов, Стефан Къдрев, Аркади Анкин, Зоя Кирова, както и отдадеността на всички самодейци.
Заслужена награда за неуморния труд на народните певци Иглика Анкина, Фидана Щерева, Ана Генадиева, на цялата женска певческа група и битовия оркестър, са записите им в Българското национално радио.
По случай 25 години от основаването му, читалището е удостоено с орден “Кирил и Методий” – ІІ –ра степен. Неизброими са наградите и отличията на читалище, но сред тях особено значими са “Златна палма” - за най-добра читалищна дейност, “Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци и златните медали от изданията на Националния събор в Копривщица.
От 1987 г. читалище “Ариф Дженин -1961 г.” е инициатор и организатор на Общинския събор за български народни песни и музика в с. Глогово. В продължение на 17 години на него си дават среща стотици изпълнители и състави от цялата страна.
През последните години самодейните колективи и особено женската и детска певчески групи, битовият оркестър и женският танцов състав постигат изключителни успехи от участията си в национални и международни конкурси и фестивали и печелят златни отличия на национален фестивал “Орфеево изворче” в Стара Загора, общобългарски младежки фолклорен събор “С България в сърцето” в Каварна, от шесте си участия в “Евро фолк” – Велико Търново, в Хисаря, както и престижния приз “Европейски шампиони по фолклор” за 2009 г. в Несебър.
Основна заслуга за професионалното  израстване и изключително представяне се дължи на Румяна Манева, Красимир Стефанов, Росен Андреев, Ивайло Русинов, Иглика Анкина, Ивелина и Тоника Росенови, Емилия Антонова, Атина Бурова, Альоша Къдрев, Зоя Русинова. Но най-голяма гордост и радост  за читалището донесоха успехите на талантливите Ивелина и Тоника Росенови.     След успехите си през 2008 г. на национално ниво, те участваха в престижния международния фестивал “Орфей в Италия” - Венеция, Италия, и спечелиха специална грамота. Последва участието им в межденародния детски фестивал “Златната монета” в гр. Болония, Италия, - гордост за цяла България.  С изпълнението на песента “Танцът на Росинка”  от  4500 деца от цял свят, Ивелина и Тоника печелят Червената монета и наградата на публиката. За големия си успех получават поздравителни адреси от председателя на Народното събрание на България, от областния управител на област Ловеч и от кмета на община Тетевен.
През 2010 г. по личната покана на кмета на гр. Манфред, Австрия, и генералния директор на Райфайзенбанк , Ивелина и Тоника Росенови участваха в Международен концерт в гр. Пулкау. Със своите безспорни успехи и талант те станаха много популярни и търсени за участия в предаванията на БНР, БНТ, БТВ, телевизия “СКАТ, ТВ-7 и Канал 3.
Показателно за техния успех и дарование бе и влизането им в “Книгата на успелите деца на България за 2009 г.” на Фондация “Димитър Бербатов”
Години наред много важна грижа на читалищното ръководство е осигуряването на читалищна сграда. Днес благодарение на усилията на настоятелството и подкрепата на Община Тетевен, читалището има административна сграда с канцелария и библиотека и читалня. Книжният фонд на библиотеката наброява над 4 400 тома. В навечерието на юбилея по проект “Глобални библиотеки” в читалището има интернет връзка, пет компютърни станции, принтер, ксерокс и друга техника.

Красимир Киров
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню