Съобщение до управителите/собствениците на туристически обекти

Относно: легално ползване на музика, съгласно ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

С последните изменения в Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/ - Д.в. бр. 28 от 29.03.2018 г., се възлага на кметовете на общини да упражняват контрол върху търговските обекти и туристическите обекти по чл. 3, ал. 2 от Закона за Туризма за предварително уредените права за публично изпълнение /на живо или чрез запис/ на музикални произведения, на звукозаписи, на записи на филм или на друго аудио-визуално произведение или на части от тях - съгласно чл. 98в1 от ЗАПСП.

На придобиване в този случай подлежат две категории права – авторски и сродни.

Авторско е правото на твореца върху създаденото от него литературно или музикално произведение, видео клип, филм и др. Изпълненията „на живо“ също се уреждат с авторски права, т.е. изисква се разрешение от автора на музиката, текста и аранжимента.
Носител на сродно право, съответно е певецът (наричан още артист-изпълнител), както и продуцентът, инвестирал в създаването на записа на песента, филма и др.
Правилото е, че когато търговски или туристически обект се озвучава, това следва да става с предварително уредени права, т.е. сключен договор с:

1. Организация за колективно управление на права - в музиката това са „Музикаутор“ – за авторски права и „Профон“ – за сродни права

или

2. Независими дружества за управление на права.

Публичен регистър на легитимните дружества /регистрирани по чл. 94 б от ЗАПСП/, с които следва да се сключи договор е публикуван на сайта на Министерството на културата.

Задължение за кметовете на общини, съгласно чл. 98в1, ал. 1 от ЗАПСП, е да упражняват контрол по отношение на законосъобразното използване на музика в търговски и туристически обекти, разположени на територията на съответната община.

КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРИДОБИТИ ПРАВА СЕ ПРИЕМА ВАЛИДЕН ДОГОВОР ЗА ОТСТЪПВАНЕ НА ПРАВА ЗА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МУЗИКА.

НАПОМНЯМЕ ВИ, ЧЕ: Най-малко веднъж годишно лицата, които стопанисват търговски и туристически обекти, които се озвучават, са длъжни да представят информация за валиден договор за уредени права – до кмета на съответната община, съгласно чл. 98в1, ал. 2 от ЗАПСП.

Непредставянето на договор за уредени авторски и сродни права от страна на стопанисващия съответния озвучаван обект, се квалифицира като административно нарушение, съгласно чл. 98в1, ал. 3 от ЗАПСП, за което се налага имуществена санкция в размер от 2 000 до 10 000 лева.

Забележка: На сайт http://calculator.musicpro.org/ може да изчислите колко ще струва издаването на музикален лиценз за Вашия търговски или туристически обект.

Във връзка с гореизложената информация, моля в срок до 20.12.2019 г. , собствениците/стопанисващите търговски и туристически обекти, които се озвучават, да представят копие от валиден договор за отстъпените им права за публично изпълнение на музика.

Копия на договорите може да представите:

-          на хартиен носител – в Община Тетевен, ет. 1, стая 105 или

-          по е-поща – до Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню