150 години от рождението на Алеко Константинов

Алеко Константинов, роден на 31.01.1863 г. в гр. Свищов е Родоначалникът на туристическото движение в България. С неговия призив на 27.08.1895 г. излизат 300 човека до Черни връх, след което той пише файлетона “Невероятно, но факт”. Следват излети до крепостта Урвич, между Самоков и София/над Пасарел и до Погановския манастир, по това време са български територии. Пътували са с влака и след това пеша. Тогава се основава туристическо дружество с председател Иван Вазов и секретар Алеко Константинов, като в дружеството членуват много хора от интелигенцията.

 

По случай 150 години от рождението на Щастливецът на 31.08.2013 година на хижа Момина поляна в Тетевенския балкан, Д-р Мадлена Бояджиева – Председател на Общински съвет – Тетевен откри паметен барелеф.

Изработил барелефа – Веселин Райков от с. Брестница.

Инициативата е на сдружение Клуб пешеходен туризъм “Царичина” – Тетевен.

 

Средствата необходими за осъществяването на тази идея са осигурени от дарителска кампания, в която се включиха граждани, общински съветници и адвокати.

Тази богата личност на писател – сатирик, остроумен памфлетист, изискан интелектуалец, неподкупен юрист и неопетнен от политиката гражданин заслужава нашето внимание.

 

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню