Йорговата къща

4559 times
413307 543094585706101 628772809 o
 

Йорговата къща е паметник на културата от национално значение. Прекрасен образец на нашата архитектурна съкровищница от ХVIII век. Тя е най-старата къща в града ни, свидетел на много събития. През онзи страшен мартенски ден на 1801 година, когато кърджалиите опожаряват „алтън Тетевен“, къщата оцелява от огнените пламъци. Йорговата къща е двуетажна сграда с пет помещения. На първия етаж е поместена кухнята, складово помещение и една стая. Оттам посредством външна, покрита стълба се отива на втория етаж, който е служил за гостна и спалня. Заслужен интерес буди гостната стая на втория етаж. В южната й част има ниша, украсена с резба, чиито геометрични орнаменти са изработени с подчертано майсторство. Таванската греда, отделяща нишата като отделно помещение е разработена от всички страни с разнообразни орнаменти и профили, които преминават надолу по стените и стигат до пода, така че нишата остава в една красива и оригинална рамка.

На срещуположната стена вниманието привличат вградените дървени долапи — мусандри, богато профилиран.

С майсторство са изработени и дървените прозоречни решетки. Вратите на помещенията на втория етаж са орнаментирани по свода и страничните части.

Както и в другите тетевенски възрожденски къщи, тук чардакът заема цялата надлъжна фасада. В единия си край се разширява в язлък — издигнат над нивото му и заграден с дървени пармаци. Дървените колони на чардака имат орнаментална украса при връзката им с парапета, тялото и горната греда и обграждат лицевата страна на къщата. Те допринасят много за архитектурното оформление на фасадата.

Днес Йорговата къща е реставрирана, солидно оградена и е частна собственост. Дълго време е ползвана като творческа база на Съюза на архитектите в България, като прекрасен образец на тетевенската архитектурна съкровищница.

 

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню