Исторически музей

Историческият музей в Тетевен е основан през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Отделя се в самостоятелна сграда през 1932 година, когато по инициатива на градския благотворителен комитет „Георги Бенковски" и по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов, е построен дом - паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани. В нея е разположена музейната сбирка,чието начало поставя през 1911 г. учителят по естествени науки Михал Койчев.С течение на времето музейната сбирка се обогатява и разширява.За нуждите на музея, през 1974 година сградата е преустроена и разширена.

Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане.

Изложени са разнообразни археологически находки:

* оръдия на труда от късния палеолит и неолит;
* съдове, култова пластика, оброчни плочки, разкриващи материалната и духовна култура на траките по тези земи;
* средновековни оръжия, съдове, монети и други.

Етнографският отдел на музея представя облеклото, бита и занаятите, характерни за тетевенския район: резбарство, тъкачество, златарство. Показани са автентични женски и мъжки народни носии от Тетевен, с. Бабинци, с. Лесидрен, с. Малка Желязна, с. Рибарица, както и колекции бродерии и пафти.

Отдел „Възраждане" разкрива чрез фотографии, документи, ордени и лични вещи участието на жителите на тетевенския край в борбите за национално освобождение.

Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ

Понеделник - Петък

9.00 ч. - 12.00 ч. и 13.00 ч. - 17.00 ч.

Събота, неделя и празнични дни

10.00 ч. - 12.00 ч. и 13.00 ч.- 17.00 ч.Други - посещение в извън работно време и в почивни дни - приема само групи по предварителна заявки

ВХОДНИ  ТАКСИ

Деца и учащи - 1,00 лева;

Възрастни - 3,00 лева;

Пенсионери и инвалиди - 1,00 лева;

Беседа - 5,00 лева.


АДРЕС :

гр. Тетевен пл. "Сава Младенов", п.к.52
тел.: 0678/52005

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню