Тетевенската вода е уникална на желязо

От 11 до 16 юни 2011 г. в Тетевен се проведе второто издание на Дните на планинската вода и лечебния туризъм “Тетевен 2011”. Тази година участваха гости от Австрия, Германия, Швейцария и Русия. Организатори на събитието са Община Тетевен и научно-изследователския център по медицинска биофизика /НИЦМБ/.
На 11.06.2011 г., Ден на планинската вода и лечебния туризъм в Тетевен, в залата на Община Тетевен кметът на община Тетевен Николай Павлов официално откри събитието. Музикален поздрав към участниците и гостите отправи фолклорна формация “Алтън Тетевен”.  Д-р Игнат Игнатов и Верка Николова от НИЦМБ изнесоха лекциите «Състав и спектър на планинската вода на изворите «Клиндьовото» и «Долната чешма» и «Лечебният туризъм и тенденциите му в нашето съвремие» . Съобщение за резултати от ЕВРОМЕДИКА, Хановер, направиха Вера Цветкова и ученици от клуба по медицинска биофизика при СОУ „Георги Бенковски” в Тетевен. Българският национален воден съвет и «Девин» АД изнесоха презентации. Д-р Игнат Игнатов връчи наградите по случай 15 годишнина на Центъра. Призът “Проф. Маринов” за наука, 2011 г., получи д-р по химия Олег Мосин, Москва, Русия. Призът за изключителен принос, 2011 г., беше връчен на инж. Цоло Петков от Шивачево, а призът «Св. Иван Рилски», 2011, на Поля Иванова от  Бургас. Програмата продължи с посещение на извора в м. «Клиндьовото». В късния следобед в Бобевската къща Пенка Нешева и инж. Цоло Петков изнесоха презентации.  
От 13 до 15 юни научно-изследователския център по медицинска биофизика  извърши спектрални  анализи на водата на изворите Долната и Горната чешми, които се намират в непосредствена близост до Спортния комплекс «Г. Бенковски» и са едни от най-често посещаваните от тетевенци. Обект на интерес бяха и водите на още две извора – в м. Клиндьовото и край ПГГСД «Сава Младенов».  Тетевенската вода е от малкото води, която съдържа желязо, твърди д-р Игнат Игнатов. Ценно е наличието както на желязо, така и на калций и магнезй, добавя още той. Напревен е и цветен Кирлианов спектрален анализ на водата на тези извори по негова методика.
 
Община Тетевен постави табели с информация за химичния състав на водата, направен от Евротест контрол, и за спектралния анализ на водата, направен от д-р Игнат Игнатов.

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню