В Тетевен Световният ден на водата на 22 март е международно събитие

20 Мар 2015
1120 times

След като в Тетевен от 5 г. за пръв път в света се организират Дни на планинската вода на 11 юни, тази година на 22 март в салона на община Тетевен се отбеляза и Световния ден на водата.

Организатори са Научноизследователски център по медицинска биофизика (НИЦМБ) и Община Тетевен. Събитието ще бъде открито от д-р Мадлена Бояджиева – областен управител на Област Ловеч. Участниците са от България, Германия, Швейцария и Русия. Съвместно с Антоанета Салфидж- председател на сдружение "Аз обичам водата" ще бъде реализиран теле мост между участниците в събитието от България.

Проф. Игнат Игнатов ще покаже резултати за полезното въздействие на планинска вода върху здравето на човека. Резултатите са в съавторство с доц. Борислав Великов и доц. Олег Мосин от Русия и са част от научно-практически проект „Природа, екология и дълголетие“, който се реализира в общини Тетевен, Ябланица, Угърчин и Луковит, област Ловеч и община Долни Дъбник, област Плевен. Те бяха представени от проф. Игнатов на конференция на Световен възрастов и демографски форум, Санкт Гален, Швейцария.

 

     Учениците от СОУ „Георги Бенковски“ Теодора Тодорова и Грета Димитрова показват състава и свойствата на планински извори от Тетевен, както и ефектите на отделните минерали, които са разтворени в тях. До 1 юни НИЦМБ обявява конкурс за учащи се за най-добра фотография на планински извори.

Доц. Илияна Янева от Национален център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването ще представи доклад за лечебни билки в България.

Доц. Георги Глухчев, който ръководи Интердисциплинарна тематична група за изследване свойствата на активирани води към Българска академия на науките (БАН) ще покаже актуални резултати за повлияване на човешкото здраве от електрохимично активирани води – анолит и католит.

 

              

 

По тази тема нови резултати имат проф. Стоил Караджов и инж. Атанас Атанасов от Българско дружество за активирани води.                 Еко хотел „Здравец“ от Родопите- с интересна презентация как може да съчетаят фактори за здраве в природна среда – планинска вода, еко храна от собствена ферма и двигателна активност. В тази насока ценни са практиките на Александър Кундос и Ирина Митрофанова от Русия. Дончо Кръстев е традиционен участник с „Танца на спиралата“. За бизнес преговори с хотели, които прилагат в своята дейност планинска и минерална вода пристига собственичката на хотел „Turm“ от Франкфурт Таня Уил. Христо Янев, който е шеф на VisitBulgariaOnсъдейства за взаимодействие между представители на туристическия бизнес. Лиезелоте Едер от Швейцария е главен редактор на списание, психолог, който се интересува как да се намали дехидратацията на човешкото тяло.  Тя е от хората, които многократно посещават Тетевен, възхитена от неговите красоти.

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню