Община Тетевен презентира проект за туристическа инфраструктура пред бизнеса

Община Тетевен презентира пред туристическия бизнес проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в община Тетевен", който ще бъде финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" /ОПРЗ/. Проектът е на стойност 1 800 000 лева като 19 % от тях са финансовото участие на Община Тетевен. Предстои подписването на договора за получаване на безвъзмезната помощ. По проекта ще бъдат реализирани пет основни дейности:

1. Обособяване на веломаршрут, подходящ за посещения и с автомобилен транспорт. Маршрутът включва три обекта - чешма «Вежница», на входа на гр. Тетевен, паметника на Петко Милев-Страшния и мемориалния паметник срещу семен хотел «РИЦ» в с. Рибарица.

2. Maршрут „По стъпките на войводатата". Изходният пункт е бюст- паметникът на Георги Бенковски, ситуиран на разклона за м. Костина  в с. Рибарица. Той е разработен като крайпътен указателен знак през 80-те години към лобното място на Г. Бенковски в м. Костина. Най-голямата забележителност в м. «Костина» е паметникът на Георги Бенковски. Каменен мост над реката осигурява достъп до другия бряг към паметника, а в основите на моста се намира историческото място «Кървавото кладенче».

1. Пътека на здравето. Изходният пункт информационно табло за туристите срещу входа на Оздравителен хотелски комплекс "Здравец" в гр. Тетевен. От тук пътеката преминава през м. «Рътта», продължава край Паметник «1801 г.», който е свързан с опожаряването на града от кърджалиите и възобновяването му, след което отвежда до предлагащия възможности за приключенски туризъм парк в клоните на дърветата „Адреналин". По цялото протежение на пътеката се разкрива красива панорамна гледка към Тетевен.Пътеката на здравето се намира в очертанията на Тетевен и е в близост до основни хотелски комплекси, туристическа спалня и атракциони като водопада «Скока», парка за приключения «Адреналин» и др. Тя ще бъде с дължина 300 м. 

4. Екомаршрут "Природата - дом и за нашите деца" включва 2 екопътеки.  Екопътека „Орнитологичен маршрут „Горска улица"  продължава до защитената местност „Черния рът". Маршрутът преминава от м. «Зеленашкото» през местностите «Габров рът», «Дебели дял», «Черния рът» и «Рачовото». Втората екопътека се намира в с. Гложене и включва Гложенския манастир и пещерата Моровица.

5. Обособяване на 2 посетителски информационни центъра и обучението на 4-ма екскурзоводи. Предвижда се доставка и монтаж на две сглобяеми конструкции, които ще функционират като посетителски информационни центрове в Тетевен и в м. Боаза край 3-класен път София-Варна. Обучените екскурзоводи, след получаване на сертификат, ще бъдат назначени в посетителските информационни центрове след приключването на проекта.
Last modified on Вторник, 11 Януари 2011 09:15
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню