Исторически паметници

21 Юли 2010
1063 times
Паметникът на Георги Бенковски в м. Костина, с. Рибарица - убит на 25 май 1876 година. Паметникът е дело на Благотворителния комитет „Бенковски", сложил своето начало на 28 август 1905 година. От разгърнатата всенародна акция и събраните средства се ражда и паметникът на лобното място. Строителството на паметника започва в началото на 1908 година /договор от 28 януари 1908 година/  и е  тържествено осветен на 12 май /25 май н.ст./ 1908 година. За да изразим за вечни времена във видима форма чувството си на почит и признателност, за да засвидетелстваме завинаги дълбоката си благодарност от името на българския народ, Комитетът вече постави паметник в Костина, над окървавения бряг, гдето угасна буйния свеж живот на скъпия за сърцето ни вожд", е записано в програмата по откриването на паметника. Ежегодно се отбелязва гибелта на водача на Априлското въстание с провеждането на възпоменателен митинг и възпроизвеждане последните мигове от живота на Войводата.

Паметникът на Христо Петров Хаджистойчев /Габровчето/ -  Личността на четника е изяснена след шестмесечно проучване на    въпроса. Води се непрекъсната кореспонденция с Габровската община / Общината пряко, както и Габровското опълченско поборническо дружество за изясняване на случая. В края на това шестмесечно проучване, въпросът добива яснота и проучването приключва, след което се пристъпва към реализацията на паметника със съдействието и на братя Храджистойчеви. И до днес обаче в литературата се говори, че на въпросното място е убит ботев четник / вкл. Петър Чолов/, биограф на Ботев и по-точно, материали, свързани с ботевите четници. Проведеното проучване изяснява личността на загиналия четник. Става въпрос за четник от четата на Цанко Дюстабанов, убит през 1876 година в м. Преграда - паметникът е дело на Благотворителния комитет „Бенковски" - осветен през 1926 година.

Паметник на Сава Младенов - куриер на Левски /за изпълнението на особени поръчки -„...виж Савата да дойде, ще се плаща на черни души".../ и Ботев четник /един от единадесетте ботеви четници - тетевенци/. Убит в м. Козница на 21 юни 1876 година. Паметникът е изграден от Благотворителния комитет „Бенковски" и тържествено осветен през 1926 година. През 1981 година по инициатива на българските студенти, учещи в Москва, паметникът е реконструиран. Ежегодно на лобното място се провежда възпоменателен митинг и се  възпроизвеждат последните мигове от живота на героя. Последните години инициативата за провеждането на тази проява е подета от възпитаниците на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване, която от 1942 година носи името на Сава Младенов.

 

Last modified on Вторник, 07 Декември 2010 07:50
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню