Тържествено отбелязване на 24 и 25 май 2011 г. в Тетевен

В Тетевен кулминацията на богатата и разнообразна програма на традиционните майски тържества е на 24 и 25 май, когато тетевенци ще честват Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и 135 години от епилога на Априлското въстание и делото на Георги Бенковски. 
На 24 май празникът ще започне с тържествена света литургия в църквата „Всех светих”. В 7. 00 ч. камбаните на близо двестагодишната църква с празничния си звън ще призоват тетевенци и гости на Зеления град на България.

В 9. 30 ч. от църковния двор ще тръгне литийно шествие към  централния площад „Сава Младенов”. Старинната икона на светите братя Кирил и Методий /120 см х 80 см/, рисувана  от племеника на Захари Зограф Станислав Доспевски, окичена с цветя, ще бъде носена от ученици от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване /ПГГСД/ «Сава Младенов». В шествието ще вземат участие ученици и учители от трите средни гимназии – СОУ «Г. Бенковски», ПГГСД «Сава Младенов», ПГСЕУ, и начално училище «Хаджи Генчо».
На площада пред сградата на Община Тетевен в 10. 00 ч. слово за празника ще произнесе директорът на ПГГСД «Сава Младенов» инж. Зоя Петрова. Празничният концерт ще започне с изпълненията на градския духов оркестър и ще продължи с изявени състави на читалище «Развитие – 1931 г.» при курортното селище Рибарица. Това са детската фолклорна певческа група «Омайниче», танцовият състав «Рибарски бисери» и клубът за народни танци «Царичина».
В 12. 00 ч. на първия етаж в сградата на ПГГСД„Сава Младенов” зам.-кметът на
община Тетевен Марин Дамгов ще открие традиционната изложба „Произведено в региона на Тетевен - 2011” от изделия на местни фирми, занаятчии и майстори.
В 11. 30 ч. и 12. 30 ч. на пл. «Сава Младенов» ще бъдат дадени старт-финалите на спринтовата дисциплина и финала на мъже и жени от първото национално състезание по ориентиране за Купа «Тетевен -2011». Награждаването на двудневната спортна проява, стартирала на 23 май, е в 14. 00 ч.
В 21. 00 ч. ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 135-тата годишнина от епилога на Априлското въстание и делото на Георги Бенковски с  участието на офицери и курсанти от Военно-въздушна учебна база „Георги Бенковски”- Долна Митрополия.

На 25 май от 11. 00 ч. в тетевенското село Рибарица, в м. Костина край
паметника на Георги Бенковски, Община Тетевен и Военновъздушна учебна база „Г. Бенковски” в Долна Митрополия, ще проведат възпоменателен митинг по случай 135-тата годишнина от епилога  на Априлското въстание и делото на Георги Бенковски.
Заупокойна панихида в памет на загиналите в Априлското въстание ще отслужат Ловчанския митрополит Гавриил и свещениците от тетевенската църква „Всех светих” и храма „Свети Панталеймон” в Рибарица.
Мъжка вокална група „Вежен” при тетевенското читалище „Съгласие” ще изпълни възрожденски песни.
Възпоменателния митинг ще открие кметът на община Тетевен г-н Николай Павлов.
Слово за Априлското въстание и делото на Георги Бенковски ще изнесе ректорът на ВТУ «Свети Свети Кирил и Методий» проф. дпн Пламен Легкоступ.
Клетва за спазване на моралните и етични норми в спорта ще положат 50 осмокласници от випуск 2010-2011 г. при Средното спортно училище в Плевен с патрон Георги Бенковски.
Туристите от републикански поход «По стъпките на Бенковски» ще рапортуват през митинга. За пет дни от Панагюрище през Оборище, Петрич, Мирково, Стойков дол, Черешовица, Черни Вит до Рибарица те ще изминат 105 км.
Признателните потомци на априлци ще поднесат венци и цветя на паметника на Георги Бенковски.
Митингът ще завърши с възстановка от Сдружение «Традиция» на последните мигове от живота на Георги Бенковски край река Костина.
Last modified on Петък, 20 Май 2011 12:55
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню