Ивановден

Почитаеми съграждани,
 
Нека най-напред си честитим новата 2012 година. Да е мирна! Да е спорна! Да е плодовита!
С края на Коледните пости започват и дните на веселие в празничния календар на българина. И след като се отбелязаха дните на Христо, Стефан и Васил, след като премине и Йордан, идва ред и на Иван. И ако останалите дни минават като че ли делнично, то с Ивановден тетевенци свързват представите си с почитта към носителите на името Иван, но в своята традиционност, за разлика от други места, и с почитта си към коня. Трудно може да се каже откога датира това проявление, затова като че ли най-точно звучи “отколе”.
За да върнем духа на тази традиционност, нека тазгодишното проявление на Ивановден да се състои в празнично шествие по улиците на Тетевен.

07.01.2012 г., 12.00 ч.- начало на шествието :  от ул. „Здравец” / при Темеля / по ул. „Димитър Благоев”, ул. „Симеон Куманов” до  завоя при „Бамбука” - това е първият ръкав. Вторият ръкав започва от паметника “Баньо Маринов”, върви по улица „Иван Вазов” и стига отново до „Бамбука”. Оттам  колоните се движат към площад „Сава Младенов”, съпровождани от духова музика, за да чуят тирадата на времето, свързана с традицията на Ивановден. И след краткия престой на площада, обратно към изходната позиция. А там, там нека уменията и организаторските качества на всички придадат на празника веселие и радостна гълчава...

Last modified on Четвъртък, 05 Януари 2012 07:44
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню