Дни на планинската вода и лечебния туризъм "Тетевен 2012"

От 7 до 16 юни 2012 г. в Тетевен за трета година ще бъдат проведени Дни на планинската вода и лечебния туризъм "Тетевен 2012". Тази година участие са заявили гости от България, Австрия, Германия, Швейцария и Русия. Официалното откриване е на 11.06.2012 г. /понеделник/ в 10. 00 ч. в залата на Община Тетевен. От Научно-изследователския център по медицинска биофизика (НИЦМБ) ще бъдат изнесени лекциите «Зараждане на живота в гореща минерална вода» - д-р Игнат Игнатов. Д-р Калинка Нанева от Общинската болница, Тетевен и д-р Игнат Игнатов ще представят изключително актуалния доклад «Планинска вода и дълголетие». Докладът в съавторство с д-р Олег Мосин от Русия е представен на конгрес ЕВРОМЕДИКА, Хановер. Гости на събитието ще бъдат и учениците от Математическата гимназия във Варна с ръководител д-р Веселка Радева, които спечелиха конкурс на НАСА.

 Те ще имат презентация и в  Клуба по медицинска биофизика при СОУ "Георги Бенковски". Д-р Игнат Игнатов от НИЦМБ ще връчи наградите: приз за изключителен принос, 2012 г., Пенка Нешева, Карлово, България; приз «Св. Иван Рилски», 2012, на Хелмут Геберт, Германия. В програмата на участниците са включени посещения на извора в м. «Клиндьовото», водопада «Скока», връх Червен, местността «Просеченик». От 18. 00 ч. на 11.06. в Бобевската къща Пенка Нешева и инж. Цоло Петков ще проведат презентации. От 7 до 16 юни ще бъдат проведени семинари и изследвания на научния отдел на НИЦМБ. Според независими източници събитието Дни на планинската вода се организира за пръв път в света. През 2011 г. в Хановер бяха представени резултати на планинска вода «Клиндьовото». Електричното (Кирлианово) светене на вода «Клиндьовото» е признато като най-добро в света. Организатори на събитието са община Тетевен и НИЦМБ.

 

Подробна информация за свойствата на планинска вода Тетевен са поставени от Община Тетевен на планински извори и в сайта на НИЦМБ: http://www.medicalbiophysics.dir.bg/bg/mountain_water.html

 

Кирлианово изображение на
планинска вода, извор Клиндьово,
Тетевен
(д-р Игнатов©, 2011)

Last modified on Понеделник, 18 Юни 2012 07:41
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню