На Петровден бе осветен новоизградения параклис на Петровския кръст Featured

29 Юни 2021
244 times

Днес Православната църква почита паметта на апостолите Петър и Павел, ученици на Христос - Петровден. По случай празника в гр. Тетевен бе осветен и новопостроеният малък параклис на Петровския кръст, в основата на който се намира и оброка. На събитието присъстваха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева.

Идеята за изграждането на параклиса е на сем. Ножарови, а съдействие са оказали кметът на Община Тетевен, Общинска Фондация „Тома Васильов“, Царимир Цаков, д-р Ивайло Вановски, Пенчо Петров, Добромир Пенков, граждани.

Оброчище Петровският кръст, скицирано от Иван Енчев – Видю в 1916 г., който пише „Петровският кръст". Той е вън от град Тетевен, посред красива местност, заобиколен от високи кичести дървета. От незапомнени времена се издига Петровският кръст. Тук през време на суша населението излиза да се моли за дъжд; на Петровден правят молебен, па и през други празници много верующи дохождат тук, палят свещи за здраве и го кичат с цветя. Паметникът е издялан грубо от пепеляв варовит камък; горният му край е полукръгъл, а долният е залостен с камъни в земята. Върху лицето му е издълбан кръстът с разширяващи се навън крила – по-къси, а другите две по-дълги; под кръста четвъртита ниша, плитка, за свещи.

Last modified on Вторник, 29 Юни 2021 15:28
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню