На 22 септември се навършват 40 години от реконструкцията на паметника на Сава Младенов Featured

22 Сеп 2021
206 times

По случай 40-та годишнина от реконструкцията на паметника на Сава Младенов, в гр. Тетевен се събраха част от строителите /тогавашни студенти в Москва/, извършили ремонтните дейности, за да разкажат за онези дни – за предизвикателствата, за радостите и трудностите, за емоцията и изживяното.

Първата им среща бе в салона на Община Тетевен, където проведоха дискусия със зам.-кмета на Община Тетевен – Борис Врабевски, председателя на ОбС - Тетевен - Мария Стойчева, директора на НПГГСД „Сава Младенов“, гр. Тетевен – инж. Златина Каталиева, учители, представители на градския музей, служители на администрацията и граждани.

Вече бившите студенти с умиление разказваха за периода, когато са били тук по време на Национална студентска лагер-школа /НСЛШ/ в с. Рибарица, където се е зародила и идеята за реконструкцията на паметника на Сава Младенов. Те споделиха, че са правили обиколки на различни обекти и забележителности, сред които е било и лобното място на Сава Младенов. Тогава паметникът е бил съвсем малък и в лошо състояние. Това, както и фактът, че делото и името на Савата остава някак встрани от сцената на събитията по онова време, ги мотивира да предложат проект за неговата реконструкция на тогавашния кмет на Тетевен - Алекси Милев. След одобрението на проекта те започват да набират средства за неговата реализация, а когато кампанията приключва, те се връщат в Тетевен, за да осъществят идеята си. След няколко месечна доброволна и усърдна работа, паметникът е бил изграден, като интересен е фактът, че неговото откриване – 22 септември 1981 г. – съвпада с това на Паметника на Незнайния воин в София.

В края на срещата строителите връчиха на г-н Врабевски плакет, пергамент с послание от всички тях и диск със снимков материал от строително-ремонтните дейности на паметника.

Като продължение на срещата, на 21 септември бе посетено и лобното място на Сава Младенов в местността „Козница“. Там, пред зам.-кметът Борис Врабевски, директора, учители и ученици от НПГГСД „Сава Младенов“, отново бяха разказани любопитни случки и моменти около строежа на паметника, както и бележити исторически събития около живота и делото на Сава Младенов. Инж. Каталиева получи плакет, пергамент с пожелания и диск със снимки от бившите студенти, а г-н Врабевски им връчи плакет и грамоти „За принос в опазването и съхранението на културно-историческото наследство на град Тетевен“ от името на кмета на града – д-р Мадлена Бояджиева. В края на събитието бяха поднесени цветя пред паметника на героя.

Паметникът на Сава Младенов е изграден от Благотворителен комитет „Г. Бенковски” и тържествено осветен през 1926 г. През 1981 г., по инициатива на български студенти, учещи в Москва, паметникът е реконструиран. Инициативата се е зародила на територията на Националната студентска лагер-школа /НСЛШ/ „Свилен Русев“ в село Рибарица, където студентите си поставили за цел да възпеят името на един борец за свобода, на чието лобно място се издигало скромен паметник.

Следват трудностите – липсата на опит, минути на съмнение, ожесточени спорове, неудовлетворение от постигнатото и над всичко и всички – времето и дадената дума. Ден след ден, камък след камък, въпреки капризите на Балкана, въпреки недостига на материали – строежът растял.

След упорития труд на организационния комитет, след многото дискусии, варианти и чертежи, пречки и противоречия, финансови и материални трудности и най-вече след тримесечна работа в долината на река Козница, над гр. Тетевен, на 22 септември 1981 г. инициативата станала реалност. С доброволно събрани средства, на основата на проект, изготвен от Московския архитектурен институт, с безвъзмезден труд, паметникът на Сава Младенов бил реконструиран. Това се случва в годината на 13-вековния юбилей на България.

Петнайсетина момчета и момичета - бъдещи инженери, архитекти, журналисти, историци и лекари с ръцете си, със своите сърца, с вярата си построяват паметника в сегашния му вид и форма. Те зазидват в паметника капсула на времето с обръщение към младите хора, която да бъде отворена по време на 14-вековния юбилей на България.

 

 

 

Last modified on Сряда, 22 Септември 2021 06:10
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню