Жива картина ще припомни последните часове на войводата Георги Бенковски в Тетевенския балкан Featured

20 Май 2022
201 times

На 25 май в местността "Костина", село Рибарица, ще се проведе възпоменателен митинг, посветен на 146-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на един от най-великите революционери Георги Бенковски. Възстановката, която се провежда всяка година, ще пресъздаде последните часове на войводата и верните му спътници, станали жертва на предателство в Тетевенския балкан.

Възпоменанията по повод годишнината от Априлската епопея и смъртта на Бенковски ще започнат още на 24 май с тържествена заря-проверка на пл. "Сава Младенов" в гр. Тетевен. Програмата ще започне рано сутринта с детски футболен турнир, който ще се проведе на спортен комплекс „Тетевен 2009“. После през центъра на града ще премине традиционното шествие, посветено на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието ще завърши на пл. „Сава Младенов“, където ще бъдат отличени учители от училищата и детските градини за съществен принос в образователното дело.

Програмата ще продължи с концерт на Радостина Паньова, а в следобедните часове ще се състои изложба на художника Милен Цаков. Ще звучат изпълнения на духов оркестър на пл. „Сава Младенов“, след което, в края на деня, всички жители и гости на града ще сведат глави пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България. Събитието ще завърши с тържествена заря-проверка.

ПРОГРАМА

24 май

  • 09.00ч. - Общински футболен турнир за деца “За купата на кмета” /спортен комплекс „Тетевен 2009“/
  • 10.30ч. - Празнично шествие по случай 24 май /пл. “Сава Младенов”, гр. Тетевен/
  • 11.15ч. - Концерт на Радостина Паньова /пл. “Сава Младенов”, гр. Тетевен/
  • 18.30ч. - Откриване на изложба на Милен Цаков /худ. галерия НЧ “съгласие 1869” - гр. Тетевен/
  • 19.00ч. - Музикални изпълнения на дух. оркестър
  • 21.00ч. - Тържествена заря-проверка /пл. “Сава Младенов”, гр. Тетевен/

 

25 май

  • 11.00ч. - Възпоменателен митинг в м. "Костина", с. Рибарица, посветен на 146–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски
Last modified on Петък, 20 Май 2022 13:59
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню