Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 24 май Featured

24 Май 2022
70 times

Уважаеми учители,

Уважаеми просветни и културни дейци,

Уважаеми читалищни деятели,

Уважаеми съграждани,

Честит 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Не са много дните, които събуждат в нас спомени, които провокират чувството ни на преклонение и признателност, които ни носят усещането за значимост и подхранват самочувствието ни. 24 май е от тези дни – символ на българския дух в пътя му през вековете, ден на почит към делото на Светите братята Кирил и Методий.

Днес, ние гордо изправяме глава, защото сме оставили своята голяма следа в историята. Тази следа, започва със словото, защото всичко, което е България днес, е родено от магичната сила на писмеността. Именно чрез родната просвета и култура, нацията ни се утвърждава на духовната карта на Европа. В буквите се изявява човешкия стремеж към безсмъртие, проявява се желанието да дадеш на другите, да споделиш с тях частица от себе си.

Азбуката, сътворена от Кирил и Методий, е най-ценното наследство за България и за другите славянски народи. Днес, буквите на България са азбука и на Европа, и ние имаме пълното право да се гордеем с това.

Не са едно или две имената, които изкачат в съзнанието на всички ни, когато говорим за просвета, култура и писменост. Като започнем от времето на Черноризец Храбър, преминем през Паисий Хилендарски, Вазов, Ботев, Вапцаров, Хайтов, Талев и всичките им днешни съвременници, ние трябва да склоним глави и да почетем делото и заветите им.

24 май е най-чистият български празник, на който цял един народ коленичи и се прекланя пред мъдростта, защото този ден е зареден с магията на двамата братя, боговдъхновени в свещеното си дело.

Още веднъж с радост Ви поздравявам по случай най-светлия и духовен празник!

Пожелавам Ви здраве, творческа жажда и оптимизъм, за да съхраним нашата култура! Нека все така с отдаденост изграждаме можещи, знаещи и отговорни личности за общото ни европейско бъдеще!

 

Бъдете мъдри!

Дерзайте към ,,Светли Бъднини“!

,,Върви, народе възродени“!

Last modified on Вторник, 24 Май 2022 04:58
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню