Юбилейни чествания на СОУ "Г. Бенковски"

29 Апр 2014
1959 times

В седмицата след българския Великден, един от символите на града - Тетевенската гимназия, отброи стотната година от своето летоброене. Юбилейните тържества бяха открити от директора на Гимназията г-жа Маринела Маркова, която във вълнуващо обръщение към ученици и гости на тържеството отбеляза, че във вековната си история Тетевенската гимназия се е превърнала в нарицателно име за качество, професионализъм и успех. Представена бе юбилейната книга „Тетевенската гимназия- 100 години знание и духовност“. В завета си към потомците настоящите ученици на Гимназията пожелаха „воля и енергия, за да изпълват живота си със смисъл и светлина“.

В състезателен и интерактивен режим учениците от 6-ти клас представиха живота, дейността и идеологията на Георги Бенковски, доказвайки, че днешните възпитаници на Тетевенската гимназия носят в сърцата си обаятелния образ на своя патрон, на този „човек личен и представителен“, повел народа на „кървава сватба за свободен живот“.

 

Урокът пътешествие по английски език „Around Britain“ на учениците от 8-ми „б“ клас бе истинска виртуална разходка из миналото и настоящето на Обединеното Кралство. И блестяща илюстрация за възпитаване в толерантност и взаимно зачитане в условията на мултикултурно общество.

За пореден път учениците от клуб „Атлас“ убедиха своята публика, че за тях няма тайни в областта на географията. Съчетание между традиции и новации, експресивност и закачливост, чрез които учениците показаха развитието на географската наука през последния един век, анонсирайки вековната история на любимото си училище.

Учениците от клуба по изобразително изкуство и ПИГ нарисуваха 100-метрова рисунка за 100-годишния юбилей, а арт ателието на клуб „Приложно изкуство и екология“ украси училищното фоайе със своите изящни изработки.

В урок дискусия по биология и  здравно образование учениците от 9-ти „б“ клас показаха изключително  високо ниво на познавателно равнище, доказвайки,  че образованият човек е добавената стойност на всяко общество, а правилната информираност и поведение- залог за добро здраве.

Математиката- лесна и забавна, премери силите на три отбора и убеди присъстващите, че цифровата грамотност е нещо повечеот способността да се извършват основни аритметични действия, тя е умение, включващо увереност и компетентност в употребата на числата, изграждането на  богат репертоар от математически техники и способи, необходими за воденето на независим живот и управлението на различни социални роли.

В деня на спорта празникът бе открит с изпълнения на мажоретния състав и хора на училището. В цветовете на трибагреника учениците  направиха числото сто, а „полетът“ на цветните балони  и белите гълъби бе своеобразно въплъщение на волния дух и младежкия устрем на днешното поколение ученици. Демонстрационните състезания по футбол, волейбол, лека атлетика, борба и тенис на маса показаха, че спортът не само възпитава, но изгражда социални умения и формира воля за успех.

Финалът на юбилейните чествания бе отбелязан с Юбилеен педагогически съвет- вълнуваща среща на поколенията:  учители, директори- бивши и настоящи. При откриването на юбилейния съвет г-жа Маркова не скри вълнението си, изтъквайки, че всички от присъстващите са съдбовно свързани и всеки изпитва специални чувства към Тетевенската гимназия. Учителстването е по дефиниция особен вид даряване, изисква всеотдайност и посветеност, търпение и страст. Затова всички, направили този избор, всички, които са част от общността на Тетевенската гимназия, споделят усещането за принадлежност и съпричастност, посвещавайки цялата си енергия на общностните цели.

Тържественият юбилеен спектакъл „Тетевенската гимназия- 100 години знание и духовност“  бе вълнуващо преживяване за   всички присъстващи- настоящи и бивши ученици и учители, гости на юбилея. Страници от Летописната книга, част от заветите на Бенковски и мигове от  настоящето оживяха в мултимейната презентация, а равносметка за училището като институция в трите вида историческо време: минало, настояще и бъдеще направи в словото си   директорът. Изпълнението на Борис Христов „На многая лета“ изправи залата на крака, въплъщавайки посланието на всички: да пребъде във вековете Тетевенската Гимназия.

Спектакълът „От извора“   на Северняшкия ансамбъл за песни и танци „Иван Вълев“, гр Плевен, бе заслуженият подарък за всички, които са оставили частица от себе си  в темелите и  въздуха на училищното пространство.

 

             

               

Last modified on Вторник, 29 Април 2014 06:37
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню