Д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен: Наследихме общината във финансова катастрофа

15 Ян 2016
2509 times

Наследихме общината във финансова катастрофа. Това заяви днес д-р Мадлена Бояджиева на първата си пресконференция след встъпване в длъжност.

Д-р Бояджиева запозна журналистите със сериозните финансови проблеми, които е заварил нейният екип. „Поканих ви, защото в този мандат община Тетевен ще има нова медийна политика, основаваща се на прозрачност, публичност и информираност на гражданите. В този смисъл за мен ще бъде особено важно доброто партньорство с медиите“ – заяви в началото на срещата кмета.

От изнесената информация стана ясно, че общината приключва 2015 г. с неразплатени задължения от над 4 млн. лв., които ще утежнят изключително много следващия бюджет. От тях на Фонд „Земеделие” дължи 1 176 хил. лв. за възстановяване на авансово плащане по проект Пречиствателна станция за отпадни води – Глогово. На НАП дължи 97 хил. лв. за наложена финансова корекция  по проекта за ремонт и оборудване на МБАЛ - Тетевен. Останалата сума са задължения към фирми изпълнители по проекти и за финансови корекции.

 

Тетевенската община е изтеглила и два големи кредита на обща стойност 8 млн. лв., които ще се изплащат едновременно през следващите години, а месечните вноски по изплащането им са в размер на 107 хил. лв. месечно. Отделно от това ще трябва да плаща от собствения си бюджет и много сериозни суми, заради финансови корекции по повече от проектите на обща стойност 1 млн. лв. Налице е и недостиг в план-сметката за такса битови отпадъци, което налага дофинансиране от около 600 хил. лв., които общинският бюджет няма капацитет да поеме, подчерта д-р Бояджиева и определи финансовото състояние на общината като катастрофално.

  Още информация по темата очаквайте в следващите дни на сайта на Община Тетевен и фейсбук страницата Teteven, Bulgaria.

Last modified on Петък, 15 Януари 2016 16:12
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню