Баба Марта бързала, мартенички вързала

01 Мар 2016
1373 times

Баба Марта зарадва ученици от НУ „Хаджи Генчо“ на днешния празник. Сръчната Баба върза на ръчичките на децата изработени от нея мартенички  и така спази стародавния народен обичай. Малчуганите я посрещнаха със стихчета и песнички в салона на ОА и показаха на всички гости колко много знаят за празника. Любимата на всички деца Баба им разказа чудни легенди и предания, свързани с появата на мартеничката и символиката на белия и червения цвят.

   Добрата Баба Марта, която само понякога се разлютява и мръщи, днес ни беше подготвила слънчев и много усмихнат ден. Заедно със своите помощнички Мая, Гeргана и Николета рано сутринта тя спази традицията да върже мартенички на всички служители в ОА за здраве и щастие. Трите чаровни принцеси, ученички в НУ „Хаджи Генчо“, заедно със своята директорка връчиха ръчно изработени подаръци на кмета на община Тетевен д-р Бояджиева и на председателя на ОбС – Тетевен. Ръководството на общината пък дари всички деца, дошли за мартенското тържество, с вкусни лакомства. Д-р Бояджиева им пожела здраве, весели игри и много усмивки.

    По инициатива на МКБППМН децата от всички детски градини и социални центрове в община Тетeвен получиха приятна празнична изненада – балони в традиционните за мартеничката цветове. Едно от дръвчетата в централната градска част грейна днес в бяло и червено. Инициативата отново бе на МКБППМН съвместно с младежите от БМЧК.

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню