Нови туристически дестинации, празници и атракции радват гостите на Тетевенския Балкан

07 Юли 2016
4794 times

Интервюто е от 30 юни 2016г.

Българските туристи все повече предпочитат селския туризъм и по-малко известните обекти и местности, които предлагат автентичност, местни традиции и девствена природа, коментира в интервю за БТА кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева. За да е атрактивна една туристическа дестинация, тя трябва, освен красива природа, исторически и културни обекти и добро обслужване, да предлага и туристически атракции, смята Мадлена Бояджиева. Нови туристически дестинации, празници и атракции радват гостите на Тетевенския Балкан, а Община Тетевен очаква добър туристически сезон, каза кметът. По думите на Мадлена Бояджиева приоритет в нейната управленска програма за този мандат е развитието на туристическите услуги, събития, празници, инфраструктура и атракции.

Заради климата и релефа Тетевенският регион предлага интересни пешеходни маршрути.Туристите могат да ловят пъстърва, да варят и дегустират ракия, да яздят коне, да се включат във фото-сафари и други приключения. Идеята на общинското ръководство е както да доразвие популярната дестинация Рибарица, така и да утвърди нови - като Черни Вит, Голям извор, Васильово, Дивчовото, Бабинци, добави кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева.

 

Следва цялото интервю:

 

Въпрос: Какъв туристически сезон очаквате?

Отговор: Очакваме добър туристически сезон и работим усилено за това. В община Тетевен се наблюдава известна сезонност в туристическото предлагане, тъй като липсва възможност за практикуване на зимни спортове. Туристите се насочват към пешеходните маршрути и други активности, за които са необходими добри метеорологични условия. Започна летният туристически сезон и все повече хора излизат в планината, където маркировката е добре поддържана. Туристите идват в общината привлечени, както от природните дадености, така и от богатото културно-историческо наследство, богатият избор от места за настаняване - хижи, къщи за гости, семейни хотели, хотелски комплекси, доброто обслужване, възможностите за различни туристически атракции.

 

Въпрос: Кои са най-посещаваните туристически места в общината?

Отговор: Най-популярните обекти сред туристите са Гложенският манастир, Градският исторически музей - Тетевен, местността "Костина" в село Рибарица, параклисът "Покров Богородичен", който се намира над село Бабинци и повечето от пешеходните маршрути в общината. Особено посещаван е маршрутът до водопад "Скока" в местността "Козница" в Тетевен. В нашата община има още много красиви места и обекти с историческо и природно значение, които могат да очароват туристите и които, за съжаление, не са толкова популярни. Освен разработване и доразвиване на вече утвърдените туристически дестинации Тетевен и Рибарица, искаме да популяризираме и по-неизвестни сред туристите места като Черни Вит, Голям извор, Васильово, Дивчовото, Бабинци.

 

Въпрос: Какви туристически атракции, услуги и маршрути предлага община Тетевен?

Отговор: За да е атрактивна една туристическа дестинация, тя трябва освен красива природа, исторически и културни обекти и добро обслужване да предлага и туристически атракции. В община Тетевен туристите могат да ловят пъстърва в атракционен рибарник - вила "Червен" и бунгала в местността "Върбака", да участват във варене на ракия в казан и дегустация, да се включат в джип фото-сафари по избран маршрут, да се възползват от възможностите за конен туризъм в хижа "Роси" - Банков дол и в село Голям Извор, да ползват велосипеди под наем. Гостите на общината предпочитат също да посетят Етнографския музей в село Черни Вит и килийното училище в Голям Извор, както и да отидат на плаж край река Бели Вит в местността "Просеченик", да се забавляват с пейнтбол. Интерес представлява и Екологичният парк за приключения "Адреналин". Предвид природните дадености и релеф в общината има интересни пешеходни маршрути. Най-популярните екопътеки са: "Под пръските на водопада" по поречието на река Козница; "Нагоре към слънцето" - от центъра на Тетевен по посока село Бабинци; "Горската пътека" от центъра на Тетевен по посока с. Рибарица; "Царичина", която отвежда в Националния парк "Централен Балкан" и др.

 

Въпрос: Развива ли се селският туризъм в общината? Какви са предимствата му?

Отговор: В община Тетевен съществуват отлични предпоставки за развитие на селския туризъм - съхранена природа, традиции, обичаи, занаяти и фолклор. През последните години се наблюдава разнообразяване на туристическото предлагане, освен в Тетевен и Рибарица, и в някои други села на община Тетевен - Черни Вит, Дивчовото, Голям Извор, Гложене. Увеличават се туристите, които търсят точно този тип почивка, свързана с автентичността, с местните традиции и естествената природа.

 

Въпрос: Рибарица е доста посещавано място, но каква е тенденцията през последните години - увеличават ли се туристите?

Отговор: Рибарица е вече доказал се курорт. След един временен спад сега се наблюдава увеличение на броя на туристите, подобрява се туристическата инфраструктура и обликът на селото като цяло. Създават се нови пътеки и атракции, провеждат се празници, фестивали и други събития, които привличат допълнително туристите. Рибарица е обявена за планински лечебен курорт от местно значение през 1963 г. През последните няколко години бяха изградени нови хотели, които предлагат всички екстри, обновиха се частните вили и къщи, обликът на курорта се промени. Въпреки положителното развитие през последните години, съществуват и проблеми като липса на тротоари, обособени зони за разходка и велоалеи, недостатъчно възможности за разнообразяване на престоя на туристите, което обуславя и сравнително краткото им пребиваване - най-често 2-3 дни. В тази посока трябва да работим в бъдеще заедно - общинското ръководство и местната общност в Рибарица.

 

Въпрос: Какви туристи посещават община Тетевен?

Отговор: Туристите са предимно български граждани - семейства с деца, млади хора, обичащи планината и планинския туризъм, и организирани групи. Най-често посещенията са през уикенда и по време на официалните празници. Напоследък се развива и ловният, конгресният и конферентен туризъм, увеличават се и групите от ученици под формата на "зелени училища".

 

Въпрос: Какви проекти ще реализирате в сферата на туризма?

Отговор: Основната ни задача е разработване и доразвиване на вече утвърдените туристически дестинации Тетевен и Рибарица и активна реклама на по-малко популярните Черни Вит, Голям извор, Васильово, Дивчовото, Бабинци и др. Ще работим за създаване на нови туристически продукти, пакети с услуги, туристически турове и атракции, както и за развитие на различните видове туризъм - културен, рекреативен, семеен, селски, екологичен, лечебен, спортен, ловен, конферентен, конгресен. Основните проекти са за подобряване на туристическата инфраструктура в населените места в общината, за реконструкция, консервация, реставрация на обекти с историческо и природно значение. В момента се изготвят проекти за реконструкция и ремонт на Гложенския манастир, на манастира "Св. Илия" в Тетевен, на старата църква в Гложене. Предвижда се ремонт на част от уличната мрежа в Голям извор и Рибарица чрез финансиране по ПРСР. По същата програма общината ще кандидатства за ремонт на сградата на Градския музей в Тетевен. Не по-маловажни са и проектите за създаване на нови туристически атракции - празници, фестивали и др., за осигуряване на по-добри условия за организиране на събития - закупуване на сцена, изработка на костюми и др.

 

Въпрос: Предвиждате ли нови събития и празници, с които да привличате повече посетители?

Отговор: За пръв път през тази година се организираха Празник на виното, Дни на европейските художествени занаяти, Празник на тетевенската саламура. Престои и официалното представяне на нова туристическа дестинация - древен океан Тетис - на 16-ти октомври, както и други спортни, туристически и културни прояви. Имахме и две научни конференции на тема "Планинска вода". През юли предстои научна конференция в Голям извор по повод годишнината от рождението на Левски. Културният и спортният календар на община Тетевен ще бъде обогатен и през следващата година с редица нови събития. Още отсега работим по него.

 

Въпрос: Какви проблеми срещате в сферата на туризма?

Отговор: Основните проблеми са свързани с изразената сезонност на туристическото предлагане, липсата на условия за зимни спортове, липсата на велоалеи, недостатъчните атракции и възможности за разнообразяване на престоя на туристите. Проблем е не особено добрата инфраструктура в населените места на общината. Това е сериозно предизвикателство, което предстои да се решава. В това отношение общината ще разчита на европейските средства.

 

Въпрос: Има ли според Вас бъдеще селският туризъм в България и как трябва да се развива?

Отговор: Да, категорично селският туризъм има бъдеще в България. Съвременният начин на живот обуславя все по-изразения интерес от страна на туристите към селския туризъм. Община Тетевен разполага с отлични ресурси за развитието на този вид туризъм и това ще бъде един от основните приоритети през следващите години. Необходимо е да се работи за развитието и съхраняване на традициите в населените места от община Тетевен. Пример за популяризирането на селския туризъм е и станалото през последните две години световноизвестно зелено сирене от село Черни Вит. Интерес представлява и бита в някои от населените места на общината - Глогово, Градешница и Галата.

 

Въпрос: Колко важен е туризмът за развитието на общината?

Отговор: Туризмът е от изключително значение за развитието на общината като предпочитана туристическа дестинация. Предстои още многопосочна работа за привличане на повече туристи. Това е и предпоставка за задържане на младите хора в региона. Туризмът е един от основните приоритети, които са заложени в различни програмни и стратегически документи, свързани с развитието на община Тетевен, има важно място в програмата за управление за мандат 2015 г. - 2019 г.

 

Източник БТА

 

Last modified on Четвъртък, 28 Юли 2016 07:43
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню