Народно читалище

16 Юни 2010
11945 times
През 1869 г. будни и родолюбиви тетевенци основават едно от първите читалища в България. Нарекли го "Съгласие", та в разбирателство и сговор да сеят семето на просвещението, да разпалват народната свяст. В началото "то се помещавало в старото мъжко училище, където била неговата книгопастреница". Били времена на бурен революционен кипеж. В душите на читалищните просветители туптяло палещото сърце на бунта. И приютяват в лоното на читалището опасното дело на основания от Левски комитет "Кардан". Председателят на читалището - Хаджи Станьо Врабевски - водач на комитета! По списъка за членски внос и дарения за читалището, събирали "пари за огън"!
Събитията след Арабаконашкия обир се оказват съдбоносни за читалището - то е закрито, имуществото му иззето, а най - активните читалищни дейци - заточени в Диарбекир.

След Освобождението, като първа проява на читалищен живот е създаването през 1884 г. на театралното дружество "Искра", което за своето 125 г. съществуване е пресъздало стотици театрални постановки, оперети, водевили, балетни постановки и др. През 1887 г. учители от класното училище в града образуват Културно просветно дружество, което през 1895 г. учредяват  като Ученолюбиво дружество "Съгласие" - първообразът на днешното читалище. Негов пръв председател става Димитър П. Ковач, чийто заветни слова са наше верую и днес: " Даже и тогаз, когато се изнижем един по един, последният от нас останал самичек, нека брани целта на читалището и нека умре на поста си, като верен страж."

Днес Народно Читалище "Съгласие", пазейки жив духа и традициите на читалищната идея, със самочувствие гради своя образ на активен общодостъпен център, отговарящ на съвременните потребности. Приоритет в просветната и общообразователна дейност на читалището е съхранението и поддържането на богат библиотечен фонд чрез библиотеката към читалището. Създаденият по Проект "Читалища" Информационно - обучителен  център откликва на нуждите на общността за професионална квалификация. Дава равен достъп до съвременните информационни средства. В Художествената галерия витае духа от портретите на плеяда изявени тетевенци, дело на достойния ни съгражданин Събо Димитров, съхранява творбите на именити местни майстори на палитрата и длетото, като Васил Гачев, Маргарит Цанев, Калин Димитров - Рембранд, Ценна Димитрова. Гордост за читалището е и "Просветилище наше" - едно духовно средище, където се възражда потребността от християнските ценности и се популяризира историческото и художествено наследство на тетевенския край.

През 2006 г.  НЧ "Съгласие" стана член на голямото семейство на НАЦИОНАЛНИЯ АЛИАНС ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ и създаде свой  МЕСТНИЯТ ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ, който  благодарение на своите атрактивни благотворителни  акции и доброволчески активности се утвърди  с  обществено полезната си  и значима за местната общност дейност.

През 2006 г.  НЧ "Съгласие" стана член на голямото семейство на НАЦИОНАЛНИЯ АЛИАНС ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ и създаде свой  МЕСТНИЯТ ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ, който  благодарение на своите атрактивни благотворителни  акции и доброволчески активности се утвърди  с  обществено полезната си  и значима за местната общност дейност.


{vsig}galery3{/vsig}

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

библиотеката

Last modified on Четвъртък, 31 Март 2011 06:48
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню