Съобщение във връзка с открити огнища на болестта Африканска чума по свинете

Във връзка с открити огнища на болестта Африканска чума по свинете(АЧС) през месец юли 2023 г. на територията на Република България и съседни страни, Ви уведомяваме, че в летния сезон е повишен риска от разпространение на заболяването.

Ето защо от Министерството на земеделието и храните на Република България, чрез Националното сдружение на общините в Република България(НСОРБ) призовава всички да се информират за болестта Африканска чума по свинете, като се включат в кампанията „Да спрем Африканската чума по свинете“, организирана от Европейския орган по безопасност на храните(ЕОБХ).

Африканската чума по свинете (АЧС) е заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Въпреки че не представлява заплаха за хората, тя може да е смъртоносна за свинете и да има сериозни социално-икономически последици за засегнатите страни. През последните години тя се разпространи в Европа и по целия свят.

На адреса на ЕОБХ са налични информационни материали на български език относно симптомите на АЧС, както и друга полезна информация за превенция на заболяването: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/

Също така са достъпни и адаптирани за България видеоматериали относно необходимите мерки за био-сигурност в стопанствата, в които се отглеждат свине на следния адрес на интернет страницата на НСОРБ: https://www.namrb.org/bg/aktualno/kampaniya-ada-sprem-afrikanskata-tchuma-po-svinetev-2023-g

Община Тетевен призовава гражданите да проявят отговорност при отглеждането на свине в личните си стопанства, като спазват изискванията и заложените мерки в Закона за ветеринарномедицинската дейност и всички подзаконови нормативни актове, за да не допуснем масово разпространение на АЧС.

Допълнителна информация:

- вижте тук;

- вижте тук;

- вижте тук

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню