В този ден, едно от най-големите училища в община Тетевен - НПГГСД "Сава Младенов", чества своята 114-та годишнина. Утвърдило се през годините като емблема на града ни, като храм на знанието, просветата и духовността, то е институцията, в която много поколения са получили отлично образование и възпитание, открили са пътя към своето призвание в живота, създали са силни приятелства. Това каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева в своето приветствие по време на отбелязването на годишнината на училището.

Кметът отбеляза, че години наред училището обединява хиляди хора – учители, ученици, родители, служители, общественици, като ги възпитава в чувство за принадлежност към една по-голяма общност, учи ги на отговорност, насърчава стремежа им към знания и умения, към позитивност и съзидателност.

Днешният ден е повод за радост и основателна гордост за всички, свързали своя професионален път със НПГГСД "Сава Младенов". Затова, позволете ми да изкажа своята дълбока признателност към целия педагогически състав в образователната институция, вложил сърце и душа в изпълнението на своята благородна мисия да просвещава, възпитава и обучава поколения граждани както от община Тетевен, така и от цяла България, подчерта д-р Бояджиева.

Тя отбеляза и факта, че НПГГСД "Сава Младенов" отново е домакин на международното състезание за умело боравене с бензинен моторен трион – „Млад дървосекач“.

Това, което можем да направим, е да бъдем горди, защото Вашето училище е единственото в страната, която организира състезание от такъв мащаб, каза кметът и пожела успех на всички участници в състезанието.

Присъстващите бяха поздравени и от директора на НПГГСД "Сава Младенов" - инж. Златина Каталиева, от г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, от Иваничка Буровска - началник на Регионалното управление на образованието в Ловеч и от д-р Мариус Димитров - доцент в. Лесотехнически университет, гр. София.

По време на тържеството бяха наградени участниците в конкурса "Училището през моите очи!" по случай 114 години от създаването на НПГГСД "Сава Младенов". Музикален поздрав отправиха децата от НУ „Хаджи Генчо“, а след тях Мартин Христов озвучи препълнения салон с изпълнения на гайда. Своите умения демонстрираха и учениците от танцовата формация към училището.

В края на тържеството бе дадено началото на състезанието „Млад дървосекач“.

Сред присъстващите на събитието бяха още зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, бивши директори и учители на училището, директори на училища от община Тетевен, бивши и настоящи възпитаници, граждани и др.

Община Тетевен е с втори одобрен проект за ремонт на спортен комплекс „Тетевен 2009“. Той отново ще се реализира по проект „Красива България” и е на стойност 335 311 лв. с вкл. ДДС. Проектът включва ремонт на вътрешни помещения в сградата на комплекса, обновяване на игрищата за тенис на корт и волейбол, както и изграждането на фитнес на открито. Чрез него ще бъде надградено започнатото с предходния проект, който обхвана част от сградата и футболното игрище.

Предвижда се да бъде подобрена физическата среда на съществуващата сграда на спортно - развлекателния център чрез ремонт на стенните покрития на баните на първи етаж и вътрешен ремонт на помещенията на втория етаж.

За двете игрища за тенис на корт, комбинирани с игрище за волейбол и баскетбол, настоящият проект предвижда демонтаж на старата и полагане на нова рулонна каучукова настилка, с двуцветно акрилно покритие, устойчиво на UV лъчи. След това ще бъдат разчертани две игрища за тенис на корт, като едно от тях ще бъде комбинирано с волейбол. Предвидени са два комплекта нови стойки за мрежа за тенис на корт и един комплект стойки за волейбол, както и нови мрежи.

В източната част на имота между съществуващия паркинг и игрището за мини футбол ще се обособи фитнес на открито. Проектът предвижда площадката да е с размери 24,40/3,00м. Тя ще включва седем броя уреди за фитнес, предлагащи различни мускулни натоварвания. Ще бъдат монтирани и ударопоглъщащи каучукови плочи с размери 40/40/2 см.

Община Тетевен има намерение със собствени средства да обзаведе и фитнес залата, намираща се в административната сграда на комплекса.

Производството и продажбата на малки количества храни в домашни условия има голямо значение за опазване на гастрономическото богатство на страната и отделните региони.

По инициатива на общини, местни производители на домашни храни, земеделски производители и сдружения Министерство на земеделието разработва проект на Наредба за специфичните изисквания при производство на малки количества храни в домашни условия. Целта е чрез законовото регламентиране на тази дейност, да се стимулира производството на храна в домашни услови, въведе облекчен режим на предлагане и продажба и гарантира контрола по отношение безопасността на произведените в домашни условия храни.

В тази връзка Министерство на земеделието е обявило НАЦИОНАЛНО ДОПИТВАНЕ, в което могат да се включат всички заинтересовани производители на храна в домашни условия. Допитването е във връзка с установяване приблизителния обхват и брой на желаещите да осъществяват дейност за производство на храна в домашни условия.

За изпращането на необходимата информация е създаден линк към сайта на МЗ- https://tinyurl.com/BGdomhrani. Линкът може да бъде намерен на сайта на МЗ- Политики и програми-Политики и стратегии-Политики по агрохранителната верига-Рамкова програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти за периода 2022-2032 г. Информацията следва да бъде подадена в срок до 31.03.2023 г.

Отправяме покана към всички производители на храна в домашни условия и всички други заинтересовани лица да се включат в националното допитване, като изпратят съответната информация. За съдействие по осъществяване достъп и изпращане на информацията, може да се обръщате към Ива Георгиева, Главен експерт ССП в Община Тетевен, тел. 067 52200, вътр.120.

Като община с богато кулинарно наследство и съхранени традиции в приготвяне на характерни местни храни, сме заинтересовани държавата да регламентира този вид дейност по начин, който да позволи стимулирането на производството на храна в домашни условия и нейното предлагане на пазара.

Отборите на ЦСКА и Локомотив София спечелиха турнира за Купата на България по бокс, който се явява и първи кръг от Държавното лично отборно първенство при мъжете и жените. Шампионатът се проведе в Ботевград, като участие в него взеха над 130 боксьори от цялата страна.

При мъжете съставът на ЦСКА вдигна трофея, след като достигна до 5 златни и 2 бронзови отличия. „Червените“ изпревариха Победа Бургас, чийто представители спечелиха злато и сребро, а третото място остана за Левски София с една титла и два бронзови медала.

Кирил Русинов се представи отлично и спечели златен медал от турнира в категория до 67 кг. В първия ден от надпреварата той отстрани Пламен Янков с 3:2 гласа. През втория ден Кирил взе категорична победа с 4:1 гласа над Красимир Павлов, а на полуфиналите отново бе безкомпромисен и се наложи с 4:1 гласа над Божидар Джуров. На финалите Кирил Русинов победи опонента си Румен Руменов с 3 : 1 гласа.

viber image 2023 03 08 09 41 10 472

Вчера, когато отбелязахме 8-ми март - Международния ден на жената, кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева посети пенсионерските клубове на територията на общината, за да уважи и лично да поздрави всички празнуващи дами.

В с. Гложене тя бе посрещната от кмета на селото - Красимир Николов, а заедно с него и председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, посетиха местния пенсионерски клуб, за да отправят своите пожелания към жените в него. След това д-р Бояджиева гостува в клуба в с. Голям извор, където поздрави присъстващите заедно с кмета на селото – Илиян Маринов. Малко по-късно кметът на Тетевен пристигна в с. Черни Вит и заедно с г-жа Стойчева уважиха празника на дамите от пенсионерския клуб в селото. Те бяха придружени от кмета на Черни Вит - Цветослава Христова.

На всички клубове бяха връчени поздравителни адреси от д-р Бояджиева, както и торти от името на Община Тетевен.

Дамите от сдружение „Клуб на пенсионера“ - гр. Тетевен отбелязаха празника ден по-рано - на 7 март. Събитието бе уважено от зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски и председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, които отправиха своите послания и поздрави към присъстващите. Също така от името на Общината бяха подарени две торти по случай празника.

Поздравителен адрес бе изпратен и от кмета на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която не успя да присъства на събитието поради служебни ангажименти.

 

На 3-ти март българският народ отбелязва своя национален празник. Тази година се навършват 145 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на петвековното турско робство, а България възкръсва отново на картата на Европа.

Празничният ден в град Тетевен започна с панихида в двора на църквата „Св. Всях Светих“. След службата, пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен, бяха поднесени цветя в знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се от името на: Община Тетевен, ОбС – Тетевен, ДГ „Васил Левски“ – гр. Тетевен, ДГ "Незабравка" – Тетевен, ДГ „Слънце“ – с. Градежница, ДГ „Детелина“ – Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД "Сава Младенов" - гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие - 1869 г.“ – Тетевен, Исторически музей – Тетевен, СОСЗР и СВВБ – Тетевен, Национална асоциация Сигурност, НД „Традиция“, РСПБЗН – Тетевен, политически партии, граждани и др.

Програмата продължи с шествие от църквата до пл. „Сава Младенов“, където тържествено бе издигнато знамето на Република България от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.

Трети март е ден от календара на българската история, който носи тежестта от битките и пролятата кръв за нашето освобождение. Ден, в който развяваме българското знаме и отдаваме почит на безстрашните герои, дали живота си в името на нашата свобода. 145 години, в които никога не сме забравяли храбрите подвизи на славния и борбен български народ, изпълнени с върховна саможертва, каза д-р Бояджиева в своето слово към присъстващите.

Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни и велики герои, осеяли с костите си родната земя, за да бъдем свободни и щастливи днес! Трябва да бъдем горди с кръвта, която тече във вените ни - на един славен и борбен народ, каза още кметът.

В програмата по случай 3-ти март взе участие и МВГ „Вежен“ – Тетевен, а краят й бе сложен с празничен концерт на оркестър „Плам“.

На събитието присъстваха зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, ученици и учители, граждани и гости на града.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
Трети март е ден от календара на българската история, който носи тежестта от битките и пролятата кръв за нашето освобождение. Ден, в който развяваме българското знаме и отдаваме почит на безстрашните герои, дали живота си в името на нашата свобода. 145 години, в които никога не сме забравяли храбрите подвизи на славния и борбен български народ, изпълнени с върховна саможертва!
 
Из нашата България във всеки един град се издигат величествени паметници и музеи, които ни напомнят що е свободата, колко трудно е извоювана и какво е коствало на нацията да запази непреклонния си дух.
 
Когато славим победоносната 1878 г., ние отбелязваме възкресението на България за държавен и обществен живот. Затова нека днес сведем чела и се поклоним пред мъчениците на свободата! Нека не забравяме книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане! Нека пазим славата и ценностите, които са ни завещали, както и обичта им към Родината!
 
Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни и велики герои, осеяли с костите си родната земя, за да бъдем свободни и щастливи днес!
Трябва да бъдем горди с кръвта, която тече във вените ни - кръвта на един славен и борбен народ!
 
Днес дългът ни зове – да пазим и продължаваме делото на предците ни, да ги прославяме и да вземаме пример от тях! Нека бъдем силна и единна нация, за да пребъде България!
 
Честит Национален празник, българи!
Да живее България!

Днес – 1-ви март, се навършват 222 г. от опожаряването на Тетевен от кърджалиите. Това е най-черната дата в историята на града - близо 5 000 души са избити и изклани, а след погрома оцеляват няколко стари къщи и манастира „Свети Илия“.

В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметния знак „1801г.“ от името на Община Тетевен и Исторически музей – Тетевен. На преклонението присъстваха зам.-кметът на Община Тетевен - Борис Врабевски, Цонка Петкова – директор на Исторически музей – Тетевен, служители на общинска администрация.


1 март 1801 г. - ОПОЖАРЯВАНЕТО НА ТЕТЕВЕН ОТ КЪРДЖАЛИИТЕ

ХVІІ и ХVІІІ в. са период на разцвет на Тетевен – в икономическо и културно отношение. Хората от съседните селища започват да го наричат „Алтън Тетевен, алтън кьой” (Златен Тетевен, златно селище).

Този „златен” Тетевен привлича погледа на кърджалиите и на 1 март 1801 г. градът е опожарен почти до основи. Близо 5 000 души са избити и изклани, останалите забягват в различни краища на България и извън нея.

Привлечени от богатствата на Тетевен, кърджалиите правят няколко опита да влязат в града откъм с. Гложене. Преди това изпращат известие за откуп до местните първенците, което те отхвърлят. В замяна на това тетевенци правят укрепления и поставят стражи на местата, откъдето предполагат, че могат да влязат разбойниците. Озлобени от отказа, кърджалиите се връщат в Гложене, и през Градежница и Бабинци атакуват Тетевен.

Според спомените на дядо Ничо Удренов Табака, свидетел на събитията, и според народните песни от този период, жестокостта на кърджалиите била предизвикана и от факта, че смели тетевенци (Дели Пало, Дишо Гложков, Димо Гагов и др.) организират чети и успяват до освободят пленените при първите набези моми и невести.

1 март 1801 г. – най-черният ден в историята на Тетевен. За него четем в летописите на поп Грозю и поп Велчо. Нахлуването на кърджалийската орда става с обичайната за случая тържественост: биене на барабани и свирене на музика. Обзетото от ужас население прибира по-ценните си вещи и покъщнина и хуква към околните и непристъпни върхове, за да търси спасение, а по-смелите грабват оръжие, за да продължат борбата. Част от жителите, милеещи за домовете си, остава в града, надявайки се на милостта на нападателите, но веднага след влизането си в града, кърджалиите започват своята вакханалия. Докато една част от тях грабят, друга тръгва да преследва избягалите. Според преданията част от местното население бяга през Козница до Платуница, друга към Джедвар, а трета търси защита на непристъпния Трескавец. Кърджалиите обсаждат върха и чакат да настъпи глад и обсадените да се предадат. Една хитрост ги спасява: събират по малко от хранителните припаси на всяко семейство и нахранват до насита едно теле, след това го хвърлят от скалата. Храната, която се показва от търбуха на животното, заблуждава кърджалиите, („че ако те хранят и добитъка си с жито и царевица, сигурно имат храна в изобилие за себе си”) и те напускат обсадата.

Три седмици кърджалиите колят и грабят в Тетевен. И след всичко това пристъпват към унищожението на Тетевен с огън. Градът е запален от няколко места и вероятно е изгорял бързо, като се има предвид, че къщите му са били предимно дървени и застроени близо една до друга. Изгаря и църковният храм. Като по чудо оцеляват манастирът „Св. Илия”, Йорговата къща и няколко къщи в махала „Манастирски дол“, които, според преданията, са спасени от българин-кърджалия от тази махала (Караджи Асан – Сокол, възпят в едноименната поемата и на чието име е наречена местността Соколов зъб).

Разорен и опустошен, Тетевен дълго време се съвзема. Още повече, че голяма част от останалите живи тетевенци напускат града. Някои заминават и се установяват в „мирната земя Влашка”, предимно в градовете Слатина, Крайова, Питещи, Александрия и Турну Мъгурели. Според Мильо П. Табаков в Крайова и Слатина е имало улици, наречени „Тетевянолуй” (Тетевенска). Друга част от жителите та Тетевен се преселват в Южна Русия – с. Терновка, Херсонска губерния. Много тетевенци остават и в селата по пътя за Румъния – Кула, Зайчар и Велики извор.

Възстановяването на града, особено през първите две – три десетилетия, върви сравнително бавно. Едва в едно писание от 1835 г. четем: „Тетевен, велико село без турци, посред тече Вита река...”, т.е. Тетевен вече заема подобаващото му се място. През 1846 г. завършва и строителството на църквата „Св. Всях Светих”, на мястото на опожарения стар храм. Изграждането се извършва с доброволен труд и дарени средства от тетевенци, в т.ч. и от тези, които живеят извън града. Веднага след построяването на църковния храм започва и строежът на мъжкото класно училище в двора на църквата.

Постепенно се възраждат занаятите, откриват се първите частни училища, оживява се търговията и Тетевен тръгва напред.

Младежите от трите средни училища на град Тетевен, които са представители на БМЧК – Тетевен, зарадваха жителите на града като украсиха арка с червени и бели балони и раздадоха мартеници по повод Баба Марта, с пожелания за здраве и щастие.

Доброволците и дори самата Баба Марта закичиха с мартеници кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и си пожелаха много здраве, щастие и незабравими мигове с любимите хора.

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню