На 24 ноември екип на Русенската католическа организация „Каритас“ осъществи хуманитарна мисия на територията на ВПК „Рибарица“, за да достави дарение за украинските граждани, настанени в базата. На благотворителната акция присъстваха заместник-кметът на Община Тетевен г-н Борис Врабевски и областният управител на Област Ловеч - инж. Светослав Славчев, които заявиха своята подкрепа и съдействие.
Бяха раздадени близо 2 тона продукти: храни, облекла, нехранителни и перилни препарати, обувки и аксесоари. 30 момчета и момичета получиха различни комплекти с чисто нови облекла и обувки: якета, топли пуловери, ръкавици, шапки и шалове. Пакетите бяха подготвени по предварителни списъци с точните размери, които децата носят. Цялата информация беше съгласувана с всеотдайните украински майки, настанени в базата.
За 70 домакинства бяха осигурени хуманитарни пакети с хранителни и нехранителни стоки. 16 големи кашона едва събраха даренията от дрехи, обувки и аксесоари, които бяха предоставени на всички обитатели на базата.
Част от даренията са резултат от двуседмична дарителска акция „Топла зима“, реализирана от „Каритас“ Русе в медии и социалните мрежи. Основните средства са осигурени от инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички „Каритас“ организации в България.

Община Тетевен има инвестиционно намерение за реализиране на проект за „Реконструкция, основен ремонт и обновяване на търговското пространство на Общински пазар – гр. Тетевен“. Проектът се разработва с цел подобряване на градската среда в централната част на гр. Тетевен. Той е съобразен със съществуващите имотни граници и действащият регулационен план на града и вече съществуващите настилки и градско обзавеждане.

През месец октомври бе проведено и обществено обсъждане на идейния проект за предстоящия ремонт на Общинския пазар. На него присъстваха и търговците, които работят на пазара. Те дадоха своите предложения и идеи за подобряване на настоящия проект по време на срещата.

Част от основните дейности, които са предвидени по проекта, включват: Обследване и установяване състоянието на конструкцията на старата част от покритието на пазара и предоставяне на решение за ремонт и архитектурно вписване с по-новото съоръжение. Ще бъде изградено ново осветление чрез подмяна на съществуващите осветителни тела. Предвидени са и точки за достъп до електричество, в съответствие с разположението на сергиите за търговия.

Ще се монтира ново обзавеждане за придаване на съвременен естетичен облик на пазара, ще се ремонтира и фасадата на търговските обекти, а съществуващите материали ще се обновят, за да се осъвремени облика им. Ще бъдат измити и импрегнирани настилките, като се предвиждат и действия по ремонтиране на компрометирани участъци и др.

Днес в ДГ „Детелина“, гр. Тетевен по случай Деня на християнското семейство бе извършено освещаване на обновеното крило в сградата на градината. Ритуалът бе извършен от отец Борис, а след него малчуганите изнесоха специална програма, посветена на днешния празник - Въведение Богородично.

Специални гости на събитието бяха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева и Петя Вълова – гл. експерт "Образование“ при Община Тетевен. Д-р Бояджиева и г-жа Стойчева поздравиха присъстващите и зарадваха най-малките с подаръци.

Директорът на детската градина – Полина Дилкова, благодари на присъстващите за уважението, както и на всички родители и дарители, без която помощ и финансова подкрепа, ремонтът нямаше да бъде възможен.

 

В община Тетевен бе отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ съвместно с РУП - Тетевен и училищата на територията на общината отдадоха почит към пострадалите при пътни инциденти. В града и населените места от общината бяха поднесоха цветя на ключови пешеходни пътеки, като бяха раздадени и информационни брошури на шофьори и пешеходци.

В град Тетевен се проведе и шествие. То тръгна от сградата на Дирекция „Социално подпомагане“, премина по ул. „Иван Вазов“ в центъра на града и продължи към моста, водещ към стадиона. Оттам шествието се отправи към Общинския пазар и приключи на площад „Сава Младенов”. По време на инициативата бяха поднесени цветя на няколко пешеходни пътеки.

С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. Тази година денят бе 20 ноември и се отбеляза в цялата страна с редица инициативи.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, се срещна с учениците от НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, които провеждат своето дуално обучение в дейност „Управление и стопанисване на общинските гори /УСОГ/“ в Общинска администрация – Тетевен.

Д-р Бояджиева приветства учениците, като отбеляза, че тази форма на обучение е създадена с голямо желание. Тя каза още, че Община Тетевен е сред първите Общини, работещи по дуалната система и се надява това да продължи и в бъдеще.

Учениците споделиха, че се чувстват добре, работата им харесва и вече почти два месеца провеждат своята практика. Те допълниха, че им се обръща внимание и наставниците им откликват при нужда или при появили се въпроси и трудности.

Обучението чрез работа (дуална система на обучение) е специфична форма на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация, което се организира въз основа на партньорство, включително въз основа на договор между един или няколко работодатели и институция в системата на професионалното образование и обучение.

Община Тетевен и НПГГСД „Сава Младенов“ са официални партньори в реализирането на дуално обучение, което да осигури на учениците практически знания и умения по изучаваните специалности и да се адаптират по-лесно към работната среда след завършване на училище.

Въз основа на това, през учебната 2022/2023 година Община Тетевен е работодател на 7 учащи се в специалност „Горско стопанство и дърводобив“, професия „Техник-лесовъд“. Учениците са назначени на работа в дейност „Управление и стопанисване на общинските гори“, на длъжност – „Специалист лесовъдство“.

Срокът на договора е до 31.07.2023 г., а трудовото възнаграждение е от бюджета на Община Тетевен - за ХІ клас - не по-малко от два пъти, а за ХІІ клас - не по-малко от три пъти, максималния размер на месечната стипендия. Практическите занятия се осъществяват 2 пъти седмично по 7 часа в рамките на учебната година, а за периода 01.07. – 31.07.2023 година е 21 работни дни със 7-часов работен ден.

Ако даден ученик се справя добре и бързо навлиза в спецификата на работа, сработи се с колегите и т.н. той има реален шанс да продължи работа в общинска администрация веднага след своето завършване.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, се среща с възрастните хора в кв. Полатен. Непринудената среща се превърна в ползотворна дискусия, на която бяха обсъдени множество теми, касаещи квартала и цялата община - ремонт на улици, настоящи и бъдещи проекти, проблемите с водоснабдяването, необходимост от обновяване на помещението, в което се събират и др.

Пенсионерите споделиха от какво имат нужда и отправиха някои важни въпроси към д-р Бояджиева, която пое ангажимент да изпълни каквото е по силите й.

Кметът изненада присъстващите като им подари нова кафе машина от името на Община Тетевен, а възрастните хора ѝ благодариха за подаръка и за изпълненото обещание за ремонт на покрива на помещението, в което се събират.

 

За поредна година Вила Червен, със съдействието на Община Тетевен, организира художествен пленер, част от Младежката програма на Общината за 2022 г. Той се състоя в ОУ "Васил Априлов" в село Градежница и е продължение на проекта от 2020г., организиран в НУ ,,Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, наречен ,,Скокливци“.

Художничките Пенка Минчева от гр. Карлово и Милена Стамболийска от гр. Тетевен създадоха скачаща пътека от разнообразни образователни фигури, а учениците от ОУ "Васил Априлов" останаха приятно изненадани от изрисувания двор около сградата на училището. Сега той е по-цветен, по-привлекателен и много по-забавен.

За първи път авторката Пенка Минчева рисува скачаща пътека в парка на родното ѝ село Дъбене, Карловско, през 2020г. Идеята е взаимствана и доразвита от двете авторки Пенка и Милена, като основата е чрез игра децата да развиват моторика, знания и способности.

На 1 ноември Тетевен отбеляза своя празник - 145 г. от освобождението на града и Деня на народните будители.

Празничният ден започна в църква “Св. Всех Святих” с молебен за здраве, след което в двора на църквата се проведе панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен. В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, евродепутати, народни представители, сдружения, институции, детски градини, училища, политически партии, граждани.

След това от храма тръгна Тържествено шествие, а крайната му точка бе пл. “Сава Младенов“. Пред сградата на Община Тетевен, кметът – д-р Мадлена Бояджиева, произнесе празнично слово, след което бе издигнато знамето на града.

Първи ноември е особено скъп за Тетевен празник, защото на този ден преди 145 години, след петвековно турско робство идва свободата, каза в своето слово д-р Бояджиева.

Тя подчерта, че Тетевен е град, носещ в себе си многовековна история, в който витае духът на българщината, отекват стъпките на много поколения – всяко оставило своя диря в днешния ни ден.

Ние, тетевенци, имаме пълното основание да бъдем горди, да имаме своето самочувствие за достойното си място в историята на България, изтъкна кметът.

Първи ноември е и Ден на народните будители. Днес българският народ отдава почит към делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, каза още д-р Бояджиева. Тя допълни, че е необходимо да отдадем заслужена почит и към съвременните будители, чиято дейност е особено важна днес – в дни на сериозни предизвикателства и трудности.

Д-р Бояджиева не пропусна да отбележи положителното развитие на града, който се превръща във все по-модерен и привлекателен център за живот. Тя добави, че всичко постигнато е и благодарение на жителите на Тетевен – хора с предприемчив дух, смели идеи, воля, трудолюбие и упоритост.

Днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен – с работа, с ентусиазъм, с желание и с много любов. Той става все по-красив и привлекателен. През последните години градът ни се промени и придоби съвременен европейски облик, каза още кметът на Тетевен.

Програмата продължи с концерт на духов оркестър „Виво Монтана“, след който се проведе и тържествена сесия на ОбС - Тетевен в заседателната зала на Общината. По време на сесията своите приветствия отправиха председателят на ОбС- Тетевен – Мария Стойчева и кметът на Общината – д-р Мадлена Бояджиева, а инж. Емил Максимов, д-р Невелина Ганева и д-р Дарина Димитрова бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на град Тетевен“ за своите заслуги към града и общината.

Почетен плакет бе връчен на исторически музей – Тетевен – за съхранение и опазване на историческото богатство и културна памет на града и по случай 110-годишнината на институцията. Почетен плакет за „Забележителен принос впечатляваща последователност, постоянство и отдаденост в съхраняването на българската духовност, традиции и култура“ получи г-жа Тотка Мазнева – дългогодишен учител. С Решение на Общото събрание на ОФ „Тома Васильов“ с плакет и парична сума бе награден Сергей Стоев – за своите постижения в спорта.

Тържествената сесия бе закрита с музикален поздрав от учениците от ОУ „Георги Бенковски“, с. Черни Вит.

Празничният ден продължи с детски футболен турнир „За купата на кмета“ на спортен комплекс „Тетевен-2009“. След приключването му се проведе благотворителен футболен турнир в подкрепа на нуждаещите се, пострадали при наводнението в община Карлово. В него взеха участие отборите на Общинска администрация, местната пожарна и полиция. Денят завърши с концерт на „Тоника СВ“ в салона на НЧ „Съгласие 1869“ - град Тетевен.

Специални гости на празника бяха евродепутатите - Андрей Новаков и Асим Адемов, народните представители в 48-то Народно събрание - Николай Нанков и Младен Маринов, областният управител на Ловеч – Светослав Славчев, началникът на Щаба на 12-та авиационна база в гр. Долна Митрополия – полковник Ивайло Пешаков, началникът на РСПБЗН – Тетевен – Николай Христов, началник на РУ Тетевен – Илия Нешев, представители на Сдружение "Великоизворски корени", с. Велики извор - Радивойе Стойчич и Иван Цолович и др. На Събитието присъстваха още – зам.-кметовете на Община Тетевен - Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, кметове на кметства, директори на училища, ръководители на държавни и общински институции в града.

Събитията по случай празника на града започнаха още на 24 октомври с откриването на изложба на тетевенските художници – Милен Цаков, Милена Стамболийска, Валентин Грозев и младият творец Радостин Васков. В седмицата преди 1 ноември бяха открити изложението „Моят роден край“, фотоизложбата „Старият Тетевен“ и паметна плоча на видния общественик и член на местния революционен комитет - Дочо Мръвков. Проведоха се образователни игри с ученици от средните училища на територията на общината, турнир по тенис на маса и състезание по ориентиране за Купа „Тетевен 2022”. Бе организиран поход към м. Боева могила, където се е състоял решителният бой за освобождението на Тетевен между руските и турските войски.

Поздравителни адреси по повод празника на Тетевен бяха получени от министър-председателят – Гълъб Донев, президента на Република България – Румен Радев, директора на ОДМВР – Ловеч – ст. Комисар – Станислав Великов, началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ – бигаден генерал Юлиян Радойски, командира на 12-та авиационна база – полковник Петър Банков, управителния съвет на Асоциацията на българските градове и региони, председателя на УС на Съюз за стопанска инициатива /ССИ/ – Васка Бакларова, д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдикат на българските учители, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“, кмета на Община Троян – Донка Михайлова, кмета на Община Роман – Валери Ролански, РСПБЗН – Тетевен, народни представители и др.

Скъпи съграждани,

Позволете ми да ви приветствам с празника на Тетевен - 1-ви ноември, денят, в който отбелязваме 145 години от неговото освобождение и денят на народните будители.

Първи ноември е особено скъп за Тетевен празник, защото на този ден преди 145 години, след петвековно турски робство идва свободата.

Тетевен е град, носещ в себе си многовековна история, тук витае духът на българщината, тук отекват стъпките на много поколения – всяко оставило своя диря в днешния ни ден. Ние, тетевенци имаме пълното основание да бъдем горди, да имаме своето самочувствие за достойното си място в историята на България.

Първи ноември е и Ден на народните будители. Днес българският народ отдава почит към делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Празникът е фокусирал в себе всичко: въжделения, мечти, надежди за бъдещето - от Възраждането до наши дни. През този период плеяда от личности, сред които и наши съграждани, са записали имената си със златни букви, за да останат в историята ни, за да останат в сърцата и спомените ни, водейки ни към възход и просветление.

Необходимо е да отдадем заслужена почит и към съвременните будители, чиято дейност е особено важна днес – в дни на сериозни предизвикателства и трудности.

Ето затова 1-ви ноември е двоен празник за тетевенци - съчетал в себе си стремежите на революционните и на духовните дейци, хората на оръжието и хората на перото, чиято ценностна скала трябва да е определяща за всеки българин.

Скъпи съграждани,

Тръгвайки от миналото, с гордост можем да погледнем към съвременния Тетевен, за да отбележим положителното развитие на града ни. С приемственост и последователност вече няколко поколения работим, за да превърнем това красиво кътче от България във все по-модерен и привлекателен център за живот. Всичко това постигаме обединени и благодарение на Вас, жителите на Тетевен – хора с предприемчив дух, смели идеи, воля, трудолюбие и упоритост.

Днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен – с работа, с ентусиазъм, с желание и с много любов. Той става все по-красив и привлекателен. През последните години градът ни се промени и придоби съвременен европейски облик. Изцяло обновихме централната градска част - главната улица стана привлекателна пешеходна зона, към края си е ремонтът на централния градски площад, изградихме нови улици и тротоари, обновихме училища, ремонтирахме спортния център, изградихме нови детски площадки, засадихме нови дръвчета и цветни лехи, подменихме част от водопроводната мрежа, рекултивирахме старото сметище, изцяло се ремонтираха пътищата, водещи до града. Всичко това създаде условия за развитие на туризма и по-добра жизнена среда за хората, живеещи тук. Днес с гордост можем да кажем, че Тетевен е един прекрасен съвременен малък град с голям туристически потенциал.

Уважаеми дами и господа,

В този празничен ден, за съжаление трябва да отбележим и факта, че както на местно, така и на световно ниво, настъпиха нелеки дни за човечеството. В момента живеем в несигурна политическа и икономическа обстановка, близо до нас се води война, което допълнително ни поставя пред множество трудности и предизвикателства. И това е повод отново да си припомним, че сме силни  само тогава, когато сме заедно и обединени, когато с едно сърце и една душа преодоляваме стръмнини и изпитания, теготи и болки.

Затова, скъпи тетевенци, нека да вярваме в себе си, да вярваме в децата си и ръководейки се от уроците на историята, носейки в сърцата си гордия български и балканджийски дух, да вървим смело напред и да преодоляваме всички изпитания и предизвикателства.

Нека на ден като днешния с гордост и достойнство да развеем с българското знаме и знамето на Тетевен!

 

Скъпи тетевенци,

Бъдете здрави, бъдете отговорни и градивни, бъдете щастливи и нека Тетевен да остане завинаги в сърцата ни!

Честит празник!

На многая лета!

В навечерието на празника на град Тетевен – 1 ноември, кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, се срещна с официалните гости и представителите на Сдружение "Великоизворски корени", с. Велики извор, община Зайчар - Радивойе Стойчич и Иван Цолович.

На срещата присъстваха и зам.-кметовете Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, секретарят на Общината - Цветелина Стоянова и директор на дирекция „Специализирана администрация“ – Валентина Николаева.

Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в сферата на културата, художествената самодейност и образованието, както и исторически факти и събития около селата Велики извор, Зайчар и Голям извор.

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню