В края на миналата година приключи първият етап от проекта за закриване и рекултивация на старото депо за битови отпадъци на Община Тетевен в село Гложене. Сега предстои да бъде извършена биологичната рекултивация, която ще продължи три години и включва засяване на тревните семена и грижи за поддържане на растителността. Теренът на старото депо ще се рекултивира за начин на трайно ползване пасище – мера.

През настоящия месец бяха поставени и 11 камери за видео наблюдение, които ще записват случващото се на територията на сметището. Чрез тях по-лесно ще бъдат заснети евентуални нарушения като незаконно изхвърляне на отпадъци в района. След това ще бъдат санкционирани и извършителите на деянието.

Камерите са с висококачествено изображение, позволяващо проследяването на най-малкия детайл. Те могат да разпознават и засичат хора и лицата им, както  и превозни средства и техните номера. Разполагат и с активна светкавица.

Община Тетевен и Лесотехнически университет (ЛТУ) - София подписаха едногодишен договор за провеждане на кандидат-инженерен стаж на студенти от специалност „Горско стопанство“ в Община Тетевен. Той влиза в сила от 1 март 2021 г., а целта му е затвърждаване на познанията и придобиване на практически умения от студентите за бъдещата им работа в Териториални поделения на Държавно горско стопанство (ДГС), Държавно ловно стопанство (ДЛС), ОП и др.

Кметът на града д-р Мадлена Бояджиева подчерта, че това е една добра възможност за младите специалисти, които ще се запознаят с работата и отговорностите на Дейност „Управление и стопанисване на общински гори“ при Община Тетевен.

С подписването на договора ние осигуряваме възможност за допълнително развитие и израстване на тези студенти, като подготовка за бъдещата им работа, която може да се окаже именно тук в Тетевен. Общината е отворена и готова да съдейства винаги, когато става въпрос за предложения, каузи, инициативи, събития и т.н., носещи своите позитиви за хората, каза още д-р Бояджиева.

Кандидат-инженерният стаж е с продължителност шест работни седмици и се провежда в два периода - за редовно обучение - от 22 март до 29 април 2021г. и задочно обучение – в периода от 14 юни до 01 октомври 2021г. Той е насочен към студенти с образователно квалификационна степен „бакалавър“, в дейност „Управление и стопанисване на общински гори“.

Факултетът по „Горско стопанство“ (ФГС) при ЛТУ подготвя „Програма за кандидат-инженерен стаж“ и представя списъците на студентите на Община Тетевен за съгласуване. От своя страна, Общината се задължава да осигури:

     - Условия за безопасна работа, съгласно нормативната уредба;

     - Съдействие за изпълнение на програмата;

     - Контрол върху трудовата дисциплина;

     - Съдействие при приемане на отчет за проведения стаж.

По време на обучението ще бъдат обхванати темите: Организационна структура, управление на горските територии и основни дейности в приемащото предприятие; Характеристика на горските територии, инвентаризация и горско планиране; Административно-наказателен ред по Закона за горите – мерки, нарушения и наказания; Провеждане на сечи в горите – маркиране на насажденията, провеждане на сечите, документация и др.

След приключване на стажа всеки студент представя и защитава писмен отчет пред ръководител дейности „Управление и стопанисване на общински гори /УСОГ/“ в Община Тетевен или упълномощен от него служител. Въз основа на защитата на отчета се изготвя атестат с броя на отработените дни и се поставя оценка за работата на стажанта.

 

Община Тетевен организира фотоконкурс за зимни снимки на тетевенската природа от всички краища на общината. Той ще бъде под надслов „Зимна приказка в тетевенския балкан“.

Конкурсът ще започне на 15.01.2021г. и ще завърши на 28.02.2021г. Снимки за участие ще се приемат до 19.02.2021г., а на следващия ден – 20.02.2021г., ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Туристически Информационен Център/ТИЦ/ - Община Тетевен. Победителите ще бъдат избрани на 01.03.2021г. Участие могат да вземат всички, живеещи в Република България, с изключение на служителите на Община Тетевен и техните семейства.

Крайното класиране във фотоконкурса ще бъде на база харесванията на потребителите на социалната мрежа Фейсбук. Спечелилите първо, второ и трето място участници във фотографския конкурс, ще получат награди, както следва:

  • Първо място – 70 лева и грамота от Кмета на Община Тетевен;
  • Второ място - 50 лева и грамота от Кмета на Община Тетевен;
  • Трето място - 30 лева и грамота от Кмета на Община Тетевен;

Всеки участник трябва да изпрати своите фотографии на и-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. като остави три имена, адрес и телефонен номер за обратна връзка.

 

Регламента на фотоконкурсавижте ТУК.

 

Община Тетевен стартира нова социална услуга „Асистентска подкрепа“, държавно-делегирана дейност, която ще обхване 59 потребители и ще бъдат ангажирани 15 асистенти. Това е специализирана социална услуга, която включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности, комуникация.

Асистентската подкрепа ще се предоставя на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност. Деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон, също ще могат да се възползват от услугата.

Насочването за ползване на асистентска подкрепа, контролът върху дейността на асистентите и отчитането на услугата се извършва от Община Тетевен.

С настъпването на първия работен ден от новата година, детските градини и ясли, училищата и центровете за работа с деца и младежи получиха подаръци от Община Тетевен. Традиционно всяка година директорите на институциите получават пакети във връзка с коледните и новогодишните празници. Те съдържаха различни образователни и занимателни игри, играчки за различни възрастови групи и коркови дъски.

От днес започнаха работа и детските градини и ясли на територията на община Тетевен, както и училищата, в които се обучават ученици от 1 до 4 клас. Те са в пълна готовност и работят при спазване на всички необходими противоепидемични мерки, съгласно разпоредбите на МЗ и МОН.

Приключи ремонтът на главната улица в село Галата – ул. ,,Васил Левски“. Ремонтът е част от проект „Рехабилитация на общинска улична мрежа в сервитутното очертание на гр. Тетевен: ул. „Иван Вазов”, гр. Тетевен; ул. „Здравец” – гр. Тетевен; ул. „Вит” – кв. Полатен, гр. Тетевен; ул. „Даковото” – с. Рибарица, Община Тетевен: ул. „Васил Левски” – с. Галата, Община Тетевен“, финансиран по договор с Държавен фонд ,,Земеделие“.

По време на ремонта беше подменена част от водопроводната мрежа по улицата с дължина 850 м, бяха положени нови бордюри и тротоарна настилка, както и над 1 км асфалт. Галата е едно от най-големите села в община Тетевен и с направата на улицата, селото придоби нов и по-привлекателен облик.

Проектът, от който беше част ремонтът на ул. ,,Васил Левски“, обхвана общо 5 големи улици в различни населени места от общината, които не бяха ремонтирани от десетилетия. Общата стойност на проекта е 1 928 430,83 лв. без ДДС.

Кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева получи поздравителен адрес от кмета на Община Радовиш, Република Северна Македония - Герасим Конзулов, по случай Коледно-новогодишните празници.

В своя поздрав г-н Конзулов отправя пожелания за мир, спокойствие, разбирателство и радост. В текста се посочва още, че Община Радовиш потвърждава ангажимента си за продължаване на успешното сътрудничество между нашите общини.

 

CESTITKA ZA TETEVEN 2020

 

Уважаеми жители на община Тетевен,

В навечерието на приближаващия светъл празник - Рождество Христово, както и на Новата 2021 година, бих искала да отправя сърдечни пожелания за здраве, щастие и късмет. Вярно е, че винаги си пожелаваме здраве, но за пореден път се уверихме, че то е най-важното нещо в живота на всеки от нас. Предизвикателствата, пред които бяхме изправени с появата на COVID-19, ни доказаха именно това.

Поуките, които можем да извлечем от случващото се, са може би, че трябва да бъдем по-човечни, дисциплинирани и отговорни, не само към самите нас, а и към останалите хора.

Измина една трудна година, която беше изпълнена с редица предизвикателства. Но въпреки това, тя беше и успешна, защото успяхме да реализираме доста проекти, които превърнаха община Тетевен в едно по-благоприятно място за живеене.

Тук е моментът и да Ви благодаря за това, че бяхте съпричастни и отговорни към случващото се и че бяхме заедно както в нелеките моменти, така и в хубавите.

Именно Коледа е празникът, в който отваряме сърцата си и ставаме по-добри, благосклонни и човечни, очаквайки Новата година, за да започнем нещо различно, за да се изпълним с надежда и любов за едно ново начало.

Коледа е не просто един от християнските празници, тя е символ на надеждата, добротата и на любовта между хората. Нека магията на най-светлите зимни дни сбъдне мечтите и желанията ни, и ни донесе най-чаканите и ценни дарове – здраве, мъдрост и мир.

Нека предстоящите празници бъдат изпълнени с много настроение, блясък на усмивки, радостни мигове и нестихващи човешки надежди за по-добро бъдеще, а светлината на святата Коледна нощ озарява пътя ни напред!

Да си пожелаем следващата година да е по-успешна, по-радостна и по-щастлива за всички ни!

На многая лета!

 

Д-р Мадлена Бояджиева

Кмет на Община Тетевен

 

В област Ловеч бяха получени 100 коледни пакети с лакомства за деца, лишени от родителска грижа. В община Тетевен на 16 и 17 декември бяха раздадени 38 от тях на деца и младежи, които посещават трите средни училища в града.

Благотворителната инициатива се реализира от Българския червен кръст – гр. Ловеч, със съдействието на Български младежки червен кръст при Община Тетевен.

В навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници, кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева награди младите таланти на Тетевен, Славена и Петя Петкови от СКО ,,Вежен“. Наградите – грамоти и еднократна финансова помощ, бяха връчени за постигнати високи резултати в областта на спорта, след постъпило предложение, заседание и Решение на Комисията на детето при Общината.

Двете сестри имат многобройни участия в състезания по спортно ориентиране, включително и в Държавни първенства и Национална купа ,,България“. На първенствата многократно представят Община Тетевен и постигат отлични резултати, класирайки се сред призовите три места.

Д-р Бояджиева пожела здраве и още по-големи успехи на двете момичета. Тя изрази радостта си, че в Тетевен има млади надежди в областта на спорта, които са сериозни, дисциплинирани и устремени. Те са бъдещето на нашия край, както и пример за по-малките, допълни кметът.

На награждаването присъстваха - зам.-кметът Красимир Красимиров и гл. експерт „Спорт, интеграция и младежки дейности“ – Димчо Диков.

 

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню